© ATV

Antwerpenaar krijgt regio- en stadsloketten, Groen ziet afbouw dienstverlening

Antwerpen -

Met Loket op Maat komt er vanaf zaterdag een nieuwe werkwijze voor de Antwerpse stadsloketten. Volgens oppositiepartij Groen is dit een afbouw van de dienstverlening naar de Antwerpenaars. Schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) spreekt dit tegen.

Sacha Van Wiele

De nieuwe werkwijze zaterdag in. Er zijn vier grote regioloketten: de districtshuizen Antwerpen (Harmonie), Deurne, Merksem en Wilrijk. Deze regioloketten zijn zes dagen open en hebben twee avondopeningen. Alle producten voor identiteit, mobiliteit, wonen en levensloop zijn er te bekomen.

Daarnaast zijn er zes stadsloketten. Die zijn twee dagen in de week open en er is één avondopening. Er zijn ook de contactpunten in onder meer bibliotheken, sociale centra en ontmoetingscentra. Naast deze dienstverlening zijn er 32 zelfbedieningszuilen.

Digitalisering

Antwerps schepen van Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) zet hiermee een stap naar de verdere digitalisering van de dienstverlening. “Onze maatschappij wordt steeds digitaler, en als stad evolueren wij mee”, zegt Ait Daoud. “Meer efficiëntie, minder administratieve rompslomp en minder verplaatsingen, dat is het motto van Loket op Maat. De Antwerpenaar kan kiezen tussen online, zelfbediening of het fysieke loket.”

Groen verzet zich tegen deze nieuwe regeling. “Dat betekent dat de loketten in Antwerpen-Linkeroever, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Ekeren, Hoboken en Borgerhout nog maar twee dagen per week open zijn”, zegt Groen-gemeenteraadslid Niel Staes. “De dienstverlening in Antwerpen wordt brutaal afgebouwd. De meest kwetsbare bewoners worden het hardst geraakt.”

Volgens de partij verhoogt dit ook de druk op het personeel. “Ook de districten zijn geen vragende partij om die dienstverlening op het terrein nog verder af te bouwen.” zegt Borgerhouts districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). “In Borgerhout merken we bijvoorbeeld dat sinds de verhuizing van het stadsloket Antwerpen naar Harmonie bewoners van Antwerpen-Noord en Zurenborg nog meer gericht zijn op het loket op het Moorkensplein. En net hier worden de openingsuren gehalveerd. Onbegrijpelijk.”

Ook Antwerps PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders verzet zich tegen deze hervorming. “Het Loket op Maat wordt echt een ramp”, zegt zij. “Nu zijn er geen afspraken meer mogelijk in april in Hoboken.”

Buikgevoel

Schepen Ait Daoud ontkent dat deze reorganisatie leidt tot minder dienstverlening. “Er is geen afbouw van de fysieke dienstverlening. In tegenstelling tot wat het buikgevoel bij sommigen zegt, zullen er meer afspraken per dag verwerkt kunnen worden, en dus ook meer aanvragen of klanten per dag geholpen kunnen worden aan het loket”, aldus de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Nabilla Ait Daoud