© AFP

Een jaar na bloedbad in Boetsja: “Oekraïne zal dit nooit vergeven”

“We zullen dit nooit vergeven. We gaan alle schuldigen straffen”. Dat verklaarde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdag, naar aanleiding van de eerste verjaardag van het bloedbad in de stad Boetsja, dat het symbool werd van de wreedheden van de Russische troepen in de Oekraïense oorlog.

Bron: Belga

Tijdens de herdenkingsplechtigheid in Boetsja, in aanwezigheid van de eerste ministers van Kroatië, Slovakije en Slovenië en de presidente van Moldavië, predikte Zelensky de overwinning. “We zullen winnen, dat is zeker. Het Russische kwaad zal vallen hier in Oekraïne en niet meer kunnen opstaan”.

LEES OOK. Wie niet geëxecuteerd wordt, wordt meegenomen naar hoofdkwartier: strategische gruwel in Boetsja blootgelegd 

Op 31 maart 2022 trokken de Russen weg uit deze stad ten noorden van Kyiv. De oorlog was toen ongeveer een maand bezig. Enkele dagen later, toen er beelden opdoken van tientallen lijken in de straten, sommigen met de handen op de rug gebonden, raakte de gruwel bekend.

Bewoners waren afgemaakt, auto’s in brand gestoken en huizen vernield. De wereld reageerde geschokt en sprak over oorlogsmisdaden. Maar volgens het Kremlin waren de wreedheden in scene gezet.

LEES OOK. Waarom de aankondiging van het arrestatiebevel tegen Poetin toch opmerkelijk is 

Zelensky zegt dat tijdens de 33 dagen bezetting in het district Boetsja meer dan 1.400 doden zijn gevallen, onder wie 37 kinderen. Ook werden volgens hem 175 mensen gevonden in massagraven en martelkamers.

Boetsja is nog altijd een symbolische plek, haast elke westerse leider die Oekraïne bezoekt brengt ook een bezoek aan deze plaats. Intussen zijn in de stad die voor de oorlog 37.000 inwoners telde, herstelwerkzaamheden gestart.

© AFP

© AFP

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER