Triptiek Berendrechtse kerk nu in Poldermuseum.© evdw

Polderheem brengt verhaal van Hoevens pastoor die marteldood stierf

Lillo -

In het eerste nummer van dit jaar van het tijdschrift van de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder wordt onder meer dieper ingegaan op de grillige gemeentegrenzen van de polderdorpen. Ludo Van den Maegdenbergh biedt de lezers een indrukwekkend overzicht met nooit eerder gepubliceerde foto’s en cijfers over de toestand in Zandvliet tijdens de rampzalige overstroming in 1953.

Al sinds 2017 is het altaar van de kerk van Berendrecht gehuisvest in het Poldermuseum. Na de ontwijding van de kerk besloot de kerkraad om het materiële erfgoed van de kerk te bewaren in Lillo. Philippe Beaujean beschrijft nu tot in detail het gebeeldhouwd altaar (1893) dat in het Poldermuseum onderdak vindt.  

Op basis van een boek van pastoor Goetschalckx (1856-1925) van Ekeren-Donk zet Hugo Vermeiren alle pastoors van Hoevenen met hun wel en wee op een rijtje. Zo ontdekte de heemkundige dat pastoor Cornelius Musius (1500-1572) de marteldood stierf en later heilig verklaard werd. Hij beschrijft ook hoe Oosterweel in 1944 de bevrijdingsgevechten beleefde.

Lutgardis Bresseleers, dochter van de Ekerse heemkundige, wijlen Frans Bresseleers pende met veel zorg haar jeugdherinneringen neer en schetst hiermee een treffend beeld van het dorpsleven in Ekeren. Ludo Aertssen haalt een oud proces-verbaal uit 1830 van de Zandvlietse veldwachter Zacharias Tiest boven. Danny Aarts heeft het over straatnamen die herinneren aan verdienstelijke of bekende personen uit de polderdorpen. In dit nummer heeft hij het over vader en zoon Swinne uit Putte-Stabroek, die door de Duitse Gestapo aangehouden werden en in 1945 in een concentratiekamp van ontbering stierven.

Een jaarabonnement op Polderheem (vier nummers) kost 13 euro.

(evdw)

Info: Frans Yzermans, 03.664.30.98 (na 19u)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners