Van de afgehakte varkenskop over “smakelijke pannenkoeken” tot bedreigingen na Operatie Sky: De Wever al meermaals geviseerd

De jihadistische groepering die maandag werd opgepakt in Antwerpen, Molenbeek en Eupen plande een aanslag tegen Bart De Wever. Het is het jongste en meteen ook zwaarste incident in een intussen lange lijst dreigementen tegen de burgemeester van Antwerpen en voorzitter van N-VA. Een overzicht.

jtp

Eind oktober 2012, kort na de gewonnen gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, deponeerde een ontevreden kiezer een afgehakte varkenskop op de oprit van de woning van De Wever. “Zelf ben ik al een en ander gewoon, maar het is erover dat mensen mijn gezin erbij betrekken”, stelde De Wever toen in de kranten. “Ik wil hier liever geen al te grote heisa van maken, maar ik ga er toch van uit dat dit een vorm van bedreiging is. Daarom heb ik meteen aangifte gedaan bij de politie, die de kop in beslag heeft genomen”, stelde De Wever, die afsloot met een kwinkslag: “Jammer, ik hoopte er een lekkere soep van te trekken.”

LEES OOK. Verijdelde aanslag had Bart De Wever als doelwit: geradicaliseerde moslimjongeren zochten wapens voor terroristisch moordcomplot

In 2015 kreeg De Wever een eerste keer, maar niet voor het laatst, negen maanden lang en 24 op 7 politiebescherming toen in Verviers een terreurcel werd ontmanteld. Er werden ook bewakingscamera’s rond zijn huis in Deurne geïnstalleerd. De maanden daarna bleef het beperkt tot enkele kleinere incidenten zoals een uitgekieperde vuilnisbak over de wagen van De Wever, tot iemand in maart 2017 in het midden van de nacht een bijl door het raam van de woning aan de Herentalsebaan gooide. De moeder van De Wever, die toen nog bij het gezin inwoonde, was thuis, maar bleef gelukkig ongedeerd.

Het huis van Bart De Wever kreeg al bewakingscamera’s.© Joris Herregods

Ook in de brievenbus van De Wever belandden meermaals minder subtiele dreigementen. Poederbrieven in 2017 en 2020 bleken na onderzoek uiteindelijk ongevaarlijk, waarna De Wever de draak stak met een van de verzenders. “Bedankt aan onze Secret Santa voor het pakje bloem. Iets te laat voor lichtmis, maar de pannenkoeken zullen toch smaken”, zette hij bij een foto van zichzelf op Instagram met een kopje bloem in de hand.

LEES OOK. STANDPUNT. De aanslag is dan wel verijdeld, toch laat hij sporen na. Voor De Wever én voor ieder van ons

In de zomer van 2020 verstoorde een ongewenste gast de nachtrust van het gezin De Wever. Liesbeth, de jongste dochter, hoorde op 7 augustus rond 3u ’s nachts een verdacht geluid in de tuin en maakte haar vader wakker. Die ging met een ongeladen luchtkarabijn in de aanslag een kijkje nemen in de tuin en trof daar een verwarde man aan.

© ATV

Operatie Sky

Toen diezelfde man enkele dagen later De Wever wilde opwachten in het Rivierenhof werd hij gecolloqueerd. De man had het waanidee dat De Wever een paard had en kraamde nog meer wartaal uit. “Hij wou aan De Wever vragen of hij zijn paard eten mocht geven en gebruiken om terug naar zijn geboorteland te reizen. Daar zou hij zijn paspoort verbranden”, klinkt het.

Ook Operatie Sky bleef niet zonder gevolgen. De speurders kregen informatie over hoe drugscriminelen onder meer aanslagen beraamden op ‘high value targets’ als De Wever en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). De Wever kreeg opnieuw politiebescherming en een combi van de Antwerpse politie stond een tijdlang dag en nacht voor de deur geparkeerd. “Als je tegen de belangen van miljardairs ingaat, mag je misschien repercussies verwachten”, reageerde De Wever.

@gva De jihadistische groepering die maandag werd opgepakt in Antwerpen, Molenbeek en Eupen plande een aanslag tegen Bart De Wever. Het is het jongste en meteen ook zwaarste incident in een intussen lange lijst dreigementen tegen de burgemeester van Antwerpen. Een overzicht: #gva #crimetok #voorjou #Antwerpen #terreur ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen