Deze cursisten zijn net afgestudeerd bij VDAB en CVO EduKempen in Turnhout als kersverse hulpkoks.© VDAB

Opleiding tot hulpkok levert nieuw talent voor lokale horeca: “We kunnen vacatures beter invullen”

Turnhout -

Zeven werkzoekenden zijn in Turnhout afgestudeerd als hulpkok. De opleiding Hulpkok is een initiatief van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB en het volwassenenonderwijs CVO EduKempen. “Alle cursisten kunnen een mooie loopbaan in de horeca starten”, zegt Veerle Van Damme van VDAB.

Bart Van den Langenbergh

Met opleiding Hulpkok willen VDAB en CVO EduKempen de Turnhoutse horecabazen helpen om hun vacatures beter in te vullen.

Hulpkok is volgens VDAB een knelpuntberoep in de regio Turnhout. Het afgelopen jaar stond een zestigtal vacatures open terwijl er gemiddeld 64 werkzoekenden interesse hebben in dit beroep. “De vijver waaruit de horeca-werkgevers in Turnhout kunnen vissen, is niet groot. Daarom hebben VDAB en CVO EduKempen de culinaire handen in elkaar geslagen door een intensief dagtraject hulpkok aan te bieden”, luidt het bij de initiatiefnemers. “In dit traject wordt ook taalondersteuning aangeboden aan anderstalige cursisten die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn. Zo kunnen zij sneller terecht op de arbeidsmarkt.”

Op 17 oktober 2022 zijn zeven werkzoekende cursisten gestart in dit intensieve traject. Ze volgden gedurende vijf maanden een voltijdse opleiding. De cursisten leerden de basis van de keuken in de les. Na acht weken voltijds les konden ze ervaring opdoen op een stageplaats. Tot het einde van de opleiding combineerden ze enkele dagen les per week met werkplekleren.

Deze drie cursisten hebben de opleiding Hulpkok bij VDAB en CVO EduKempen succesvol afgerond.© VDAB

“De horecasector kent een sterke heropleving na de moeilijke periode tijdens de coronapandemie”, zegt Veerle Van Damme van VDAB. “Het opleiden van gekwalificeerde hulpkoks zorgt ervoor dat we de vacatures beter kunnen invullen. We rekenen erop dat alle cursisten een mooie loopbaan in de horeca kunnen starten.”

Half oktober start er een nieuwe editie van de opleiding Hulpkok. Geïnteresseerden kunnen zich al aanmelden bij VDAB.

kathleen.dejongh@vdab.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout