De studenten van Hivset konden op de jobbeurs kennismaken met maar liefst 46 zorgverstrekkers.© BERT DE DEKEN

46 zorgverstrekkers proberen studenten binnen te halen tijdens jobbeurs op Hivset: “Alle laatstejaars hebben sowieso job beet”

Turnhout -

Net zoals in heel wat andere sectoren is het personeelstekort ook in de zorgsector nijpend. Dat werd donderdagmiddag nog maar eens duidelijk tijdens de jobbeurs van Hivset in Turnhout. Bijna vijftig ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgverstrekkers dongen naar de gunsten van de studenten om hun vacatures in te kunnen vullen.

Annelies Frederickx

Voor de jobbeurs van Hivset liep de polyvalente ruimte op Campus Apostoliekenstraat goed vol. Niet alleen de studenten waren erg geïnteresseerd, ook de zorgsector was goed vertegenwoordigd. “Onze jobbeurs heeft meer volk op de been gebracht dan verwacht”, vertelt Wim Peeters van de directie. “Dit is de eerste editie die we zelf organiseren, specifiek voor onze leerlingen. De andere jobbeurs voor de zorgsector organiseren we in samenwerking met Thomas More. Dat de nood groot is in de zorgsector komt hier nog maar eens tot uiting. We kunnen rekenen op 46 standhouders. Iedereen uit de sector kan extra helpende handen gebruiken en die handen komen ze hier zoeken. Alle laatstejaars hebben sowieso een job wanneer ze afstuderen want er wordt hard aan de mouwen van onze studenten getrokken.”

Wim Peeters van het directieteam van Hivset.© BERT DE DEKEN

Dat mouwtrekken bleef uit op de beurs, maar de zorgverstrekkers haalden wel alles uit de kast om in de gunst te vallen. “Eten marcheert altijd”, lacht Gitte Van Gestel, die Bethanië uit Zoersel vertegenwoordigt. “We brachten versgebakken cake mee en dat is niet toevallig. We willen een authentieke, huiselijke en gezellige sfeer uitstralen. Daar staan wij voor.”

Gitte bracht cake mee om de authentieke sfeer van Bethanië te weerspiegelen.© BERT DE DEKEN

Alfons Smet Residenties gooit het over een andere boeg. “Wij hebben een van onze bewoners meegebracht want dat is nog steeds de beste reclame. Maria kan uit eerste hand getuigen hoe het leven is bij ons”, vertellen Tinne Vogels en Katrien Van Grieken van het Desselse woonzorgcentrum. Maria nam haar taak als uithangbord van Alfons Smet Residenties alvast heel ernstig. “Ik ben blij dat ze mij meegevraagd hebben en gelukkig stellen de jongeren geen al te moeilijke vragen.”

Maria vertelt de studenten alles over Alfons Smet Residenties.© BERT DE DEKEN

Het Heilig Hartziekenhuis uit Mol legde meteen alle kaarten op tafel. “Wij geloven niet in gadgets om de studenten te lokken en daarom leggen we onze tien vacatures voor verpleegkundigen hier op tafel”, verklappen Katleen Cuyvers, Monique Dundas en Ine Everaerts. “We hebben al enkele kandidaten ontmoet. We laten hen een formulier invullen en volgende week staat er alvast een gesprek gepland.”

Katleen, Monique en Ine van het Heilig Hartziekenhuis in Mol hebben tien vacatures bij voor verpleegkundigen.© BERT DE DEKEN

De studenten van Hivset kunnen op de jobbeurs kennismaken met verschillende zorgverstrekkers of -instellingen. De meeste jongeren weten al in welke sector ze aan de slag willen. “Ik ben aan het solliciteren voor een job in de thuisverpleging”, verklapt Evy De Backer. “Mijn stage in de thuisverpleging gaf mij een vrij gevoel. Bovendien ben je als thuisverpleegster bij patiënten te gast in hun vertrouwde omgeving. Dat zorgt voor een andere werksfeer dan bijvoorbeeld in een ziekenhuis.”

Femke en Evy zijn volop aan het solliciteren voor een job als verpleegkundige en thuisverpleegkundige.© BERT DE DEKEN

“Ik kies resoluut voor een job in de verpleging en ik ben volop aan het solliciteren bij AZ Herentals”, vertelt Femke Horemans. “Ik heb lang getwijfeld tussen de psychiatrie of verpleegkunde, maar ik heb mijn zinnen gezet op de dienst inwendige ziekten.”

Amber, Julie en Roel studeren binnenkort af en gaan dan verschillende richtingen uit.© BERT DE DEKEN

Amber Jacobs, Julie Van Eynde en Roel Van Gorp zijn ook aan het jobhoppen op de beurs. “We zitten in ons derde en dus laatste jaar verpleegkunde”, legt Julie uit. “We volgen dezelfde opleiding, maar na onze studies willen we toch verschillende richtingen uitgaan. Natuurlijk blijven we allemaal in de zorg. Dat is onze roeping, daar zijn wij voor gemaakt. Ik wil aan de slag in een woonzorgcentrum, terwijl Roel vooral met mensen met een beperking wil werken. Amber wil zich toespitsen op revalidatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners