© RTV
Shake exposeert haar Afrikaanse versie van wereldberoemd ‘Lam Gods’: “Ik liet me ook inspireren door James Bond”
Al meer dan twintig jaar geeft Vévé ‘Shake’ Mazimpaka (55) les aan de Academie in Mechelen, maar het is de eerste keer dat ze er tentoonstelt. In mARTa toont de kunstenares binnenkort haar Afrikaanse versie van het wereldberoemde Lam Gods. Alles begon met het verdwenen paneel van De Rechtvaardige Rechters en een racistische aanval die haar vader voor de rest van zijn leven verlamde.
In de voormalige Heilig Hartkerk in de Adegemstraat is een monumentaal kunstwerk in volle opbouw: twaalf panelen met in totaal twintig schilderijen. In stijl zijn ze helemaal beïnvloed door de populaire Congolese schilderkunst en dat is geen toeval. “De connotatie met Het Lam Gods is dat wel”, zegt Shake. Op uitnodiging van vzw Het Paradijs stelt ze haar werk van vrijdag 7 tot en met maandag 10 april tentoon in mARTa.
Vévé Mazimpaka met haar paneel van De Rechtvaardige Rechters. Een laffe racistische aanval op haar vader zette haar indertijd aan om het werk te schilderen. — © Dirk Vertommen
In 2015 lanceerde een Colombiaanse kunstenaar een oproep om eigen interpretatie te maken van De Rechtvaardige Rechters. Dat is het vermiste paneel van het meesterwerk van de gebroeders van Eyck in de Gentse Sint-Baafskathedraal. “Die oproep bleef in mijn hoofd spoken: ‘Rechtvaardigheid, wat is dat eigenlijk?’ Een jaar eerder was mijn vader overleden”, vertelt Shake.
Bijna veertig jaar geleden, toen ze zestien was, werd haar vader Ernest het slachtoffer van een racistische aanval. Een nekslag verlamde hem voor de rest van zijn dagen en kluisterde hem aan een rolstoel. “Ik was zo overdonderd door die gebeurtenis dat ik er vroeger altijd over zweeg”, zegt Shake.
Tot Mark Van Binst, haar latere echtgenoot en bekend van The Scabs, zijn Afro-punk rockband La Fille d’Ernest naar haar noemde. “De teksten waren autobiografisch, maar het is pas de laatste jaren dat ik er echt over durf vertellen.”
Véve alias Shake bij het grootste paneel van haar Lam Gods. — © Dirk Vertommen
Ook haar Afrikaanse versie van Het Lam Gods vertelt een beetje haar leven en dat van haar vader. Om het werken rond een moeilijk en erg emotioneel thema voor haar draaglijk te maken, creëerde ze voor haar vader een alter ego: Ernest J. Bond. “Ik liet me daarbij inspireren door James Bond en ook de zoektocht naar het verdwenen paneel is zo’n James Bond-verhaal. Ik wilde het zware verhaal zo ook iets lichter en minder dramatisch maken”, legt Shake uit.
“Om te lachen, zeg ik dat ik Vlaams black ben”
In haar versie van het wereldberoemde werk figureren haar vader Ernest en moeder Juliette Geens als Adam en Eva. De zware aktetas die vaderlief draagt, is een knipoog naar de administratieve rompslomp die het gezin kende na de aanval. Uiteindelijk had Shake, die in het Vlaams-Brabantse Huldenberg woont, enkele jaren nodig om het kunstwerk helemaal af te werken.
Onder andere Koning Leopold I stelt in haar werk het kwade voor, en daarmee is meteen de link gelegd met de kolonisatie en dekolonisatie. Racisme is nog altijd onder ons. “Al ben ik persoonlijk niet pessimistisch gestemd. Het gaat veel te traag, maar ik heb wel het gevoel dat er minder racisme is. Ik zie beterschap. Mijn vader heeft me geleerd om me aan te passen. Hij heeft me dat ingepeperd. Mijn Brabants accent helpt zeker een handje. Om te lachen, zeg ik soms dat ik Vlaams black ben.”
Enkele panelen van het kunstwerk, klaar om op te hangen. — © Dirk Vertommen
Voor de Mechelaars achter Het Paradijs is de artistieke stunt de opstap naar een groter project. “Vanaf eind juni organiseren we met Indépendance Cha Cha een kunsthappening. Die staat helemaal in het teken van de onafhankelijkheidsdagen van Congo, Rwanda en Burundi. Die wordt in ons land vooral gevierd door de diaspora. Bij ons in Mechelen willen we dat samen doen”, zegt medeorganisator Henk Van Nieuwenhove.
De vernissage van de expo Lam Gods à l’Africaine vindt vrijdag 7 april vanaf 18u plaats in mARTa in de Adegemstraat 95 in Mechelen. Je kan de expositie ook gratis bezoeken van zaterdag 8 tot en met maandag 10 april, telkens van 11 tot 18u. Op paaszondag 9 april is er zelfs een Congolees paasbuffet. Daarvoor moet je wel inschrijven voor donderdag 6 april.
Hoofdpunten
YouTuber Acid nagelt Reuzegommers publiekelijk aan schandpaal, advocaten verbijsterd: “Op clicks beluste aandachtszoeker”
Gezin van drie krijgt energieafrekening van 17.000 euro in de bus, maar dat is volgens Fluvius geen vergissing
Iconische brasserie Dikke Mee in Nachtegalenpark krijgt nieuwe uitbaters en nieuwe naam
Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler
MEER OVER Blikvangers Mechelen
Brandweer oefent bestrijding van tunnelbranden in oefentunnel aan E19: “Er komen speciale technieken bij kijken”
Collega’s en klanten van AD Delhaize nemen afscheid van ‘rotsen in de branding’ Carine en Greet: “Onze bazin is geboren op mijn eerste werkdag”
Jef (65) zet zich na loopbaan als bankdirecteur in voor Mechelse kathedraal: “Elke ontmoeting is hier een verrijking”
Bewoonster van huis waar zware wapens werden gevonden blijft aangehouden