Nieuwe actiegroep ‘Doe Deurne Dicht’ gooit met belastinggeld in inkomhal van de luchthaven

Deurne -

Activisten van Doe Deurne Dicht gooiden donderdagavond belastinggeld in het rond in de vertrekhal van Antwerp Airport, ofwel de luchthaven van Deurne. Het is een nieuwe burgerbeweging die strijdt voor de sluiting. “Het kost de belastingbetaler geld, maar neemt ook 190 hectare in, terwijl Antwerpen nood heeft aan meer open en groene ruimte”, zegt woordvoerder Ruth-Marie Henckes.

Jan Stassijns

Valse bankbiljetten vlogen donderdagavond in het rond, in de vertrekhal van de luchthaven van Deurne. Aan het standbeeld van Jan Olieslagers buiten hangt een groot spandoek. Het is het eerste wapenfeit van Doe Deurne Dicht, een nieuwe actiegroep die met burgerlijke ongehoorzaamheid wil strijden tegen de aanwezigheid van de luchthaven in Antwerpen.

Doe Deurne Dicht is meteen de voornaamste eis van de burgerbeweging. “We willen voorkomen dat het bedrijf (Luchthavenuitbater LEM, red.) een nieuwe vergunning krijgt”, zegt woordvoerder Ruth-Marie Henckes. “We willen de subsidiestroom, meer dan 200 miljoen tussen 2015 en 2021, heroriënteren naar duurzame alternatieven, zoals de trein.”

Als het aan de actiegroep Doe Deurne Dicht ligt, stijgen er binnenkort dus geen vluchten meer op vanuit de Antwerpse luchthaven. De actievoerders spreken zich uit tegen het vervuilende en verlieslatende karakter van de site.

“De Antwerpse luchthaven is een sociaal onrechtvaardig bedrijf”, zegt Henckes. “Het wordt voornamelijk gebruikt voor privévluchten. Zo’n vlucht van vier uur stoot even veel CO2 uit als een doorsnee persoon op een heel jaar. Een rapport van Greenpeace dat vandaag uitkwam, toont dat het aantal privévluchten in België in 2022 met 52% steeg ten opzichte van het jaar ervoor, dat betekent een uitstoot van 41.000 ton CO2.

© Patrick De Roo

Doe Deurne Open

Naast Doe Deurne Dicht is ook Doe Deurne Open een belangrijke slagzin van de activisten. “Door de luchthaven om te vormen tot een publieke ruimte en de gebouwen in te vullen met innovatieve, ecologische en participatieve projecten”, aldus de actievoerders.

Doe Deurne Dicht wil zich aansluiten bij het verzet van andere actiegroepen, waaronder het Vliegerplein als voornaamste. “We zijn complementair”, zegt Henckes. “Wij hebben onze strategie: burgerlijke ongehoorzaamheid en deur-aan-deur-gesprekken. Vliegerplein is sterk in de juridische kant. Samen staan we sterker.”

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV