© ATV

De Uitsprekerij pakt twee belangrijke prijzen op Storytel Awards met luisterboeken

Oelegem, Ranst, Antwerpen -

Productiehuis De Uitsprekerij uit Oelegem viel in de prijzen tijdens de Storytel Awards in Amsterdam, de belangrijkste wedstrijd voor luisterboeken in Vlaanderen en Nederland. Oprichter en eigenaar van De Uitsprekerij, (stem)acteur Jeroen Medaer, installeerde zijn opnamestudio’s in een voormalige bankinstelling naast de kerk van Oelegem.

Kristin Matthyssen

De Uitsprekerij werd laureaat in de twee categorieën waarin ze genomineerd was. Het beste luisterboek was de bestseller ‘Zelfzorg is het begin van alles’ (uitgeverij Lannoo) van Nina Mouton. De auteur kwam de inleiding inlezen in Oelegem en de rest van het boek werd ingelezen door de Antwerpse Maria Meulders. De award voor beste stem ging naar Sam D’hondt uit Antwerpen met onder meer ‘Lotgenoten’ van Arne Van der Linden (uitgeverij Saga Egmont ism uitgeverij Hamley Books). Ook dit luisterboek is een productie van De Uitsprekerij.

Sam D’hondt, Jeroen Medaer en Nina Mouton op de Storytel Awards.© rr

Voor Jeroen Medaer, oprichter en eigenaar van De Uitsprekerij, is het een enorme erkenning om in zo’n korte tijd dé referentie voor luisterboeken in Vlaanderen te worden. Medaer is zelf (stem)acteur, ex-stem van Big Brother en inspreker van de radiospots van Coolblue. In de coronaperiode begon hij vanuit zijn garagestudio thuis in Zoersel met de productie van luisterboeken, een nichemarkt, die snel groeit dankzij streamingdiensten als Storytel. Vroeger waren luisterboeken vooral iets voor blinden of slechtzienden, nu worden alle soorten genres voor alle leeftijden ingelezen door professionele stemmen. Via je gsm kan je nu overal boeken beluisteren, tijdens het sporten, in de auto, in de bus, tijdens het poetsen: noem maar op.

De ruime podcaststudio.© kma

In die drie jaar tijd leverde het productiehuis van Medaer al 300 luisterboeken af. Hij werkt samen met verschillende uitgeverijen. Veel van de zeventig insprekers waarop De Uitsprekerij beroep doet, zijn bekend als acteur of radiostem. “Heel af en toe leest de auteur zelf zijn boek in, zoals Hendrik Vos hier deed met zijn boek ‘Dit is Europa’. Op dit moment leggen we de laatste hand aan ‘De Drie Duifkes’ van Hilde van Mieghem. Deze week zit een topauteur in onze studio, maar daarover mag ik nog niks zeggen.”

De opnamestudio’s in de vroegere kluizenzaal.© kma

Door de groei week De Uitsprekerij uit naar een voormalig bankkantoor naast de kerk van Oelegem. In de vroegere kluizenzaal zitten nu drie opnamestudio’s. Door de gepantserde deur en de dikke betonnen muren is het er muisstil, zelfs de kerkklokken zijn niet hoorbaar. Er is ook nog een ruime podcaststudio met ronde tafel.

De gepantserde deur laat geen geluid door.© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV