© ATV

Organisaties klagen aan dat daklozen zonder papieren geen nachtopvang hebben

Antwerpen -

Daklozen zonder wettelijk verblijfsstatuut vallen vrijdag weer zonder veilige slaapplek door het stoppen van de winteropvang. Door hun statuut zijn ze niet welkom bij de gewone nachtopvang. Vijf organisaties, die werken met daklozen, klagen dit aan.

Sacha Van Wiele

Het daklozenbeleid biedt alleen tijdens de winter ook opvang aan voor mensen zonder wettig verblijf. Met de sluiting van de winteropvang voor daklozen valt de opvangcapaciteit terug op 105 bedden. Volgens de sociale organisaties Dokters van de Wereld, ’t Vlot, Kamiano, Free Clinic vzw en Filet Divers belanden zo negentig mensen zonder papieren weer op straat.

Dit beleid staat volgens deze organisaties in schril contrast met andere steden, waarbij niet geselecteerd wordt op de administratieve status van de dakloze, maar gekeken wordt naar kwetsbaarheidscriteria. “Dit selectiemechanisme of uitsluitingsmechanisme leidt tot dramatische situaties voor de personen in kwestie”, zeggen de organisaties.

Schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) wijst op inspanningen die al gebeuren. “Net zoals alle andere jaren en net zoals in andere steden, wordt er op een bepaald moment, als het warmer wordt, overgeschakeld naar het zomerregime”, zegt Meeuws. “De voorbije paar jaar creëerden we extra capaciteit. Dit met 22 plaatsen voor jongeren, 14 studio’s voor gezinnen, en 24 bedden in de herstelopvang voor zieke daklozen. Die zijn het hele jaar door en de klok rond open.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tom Meeuws