De opening van Cats & Cups is een droom die uitkomt voor zaakvoerster Axelle.© Leen Van de Sande

Axelle ruilt ooievaars van Planckendael voor eigen kattencafé Cats & Cups in hartje Mechelen: “Alle katten zijn beschikbaar voor adoptie”

Mechelen, Elewijt -

Op dinsdag 4 april opent in de Désiré Boucherystraat het allereerste kattencafé van Mechelen. Bij Cats & Cups kan je terecht voor een koffie, taartje of kom soep en het gezelschap van een zevental schattige katten uit het asiel. “Ik heb wat stress, maar kijk ook erg uit naar de opening”, zegt zaakvoerster Axelle Steenhouwer.

Stijn Van de Sande

De 25-jarige Axelle Steenhouwer uit Elewijt (Zemst) was tot voor kort aan de slag als dierenverzorger in Zoo Planckendael. Ze volgde er de bekende ooievaarverzorger Jean Niesz op na diens pensioen. Maar na een burn-out besliste ze om het roer om te gooien. “Ik had veel tijd om na te denken over wat ik precies wilde doen”, zegt ze. “Ik besliste om een nieuwe richting uit te gaan. Zo kreeg het idee voor kattencafé Cats & Cups in het centrum van Mechelen steeds meer vorm.”

Dat idee was echter niet helemaal nieuw. “Sinds de opening van DreamCATchers in Gent een zestal jaar geleden was het mijn droom om ooit zelf een eigen kattencafé te hebben”, zegt ze. “In de Désiré Boucherystraat 7-9, vlak bij de Botermarkt en het Huis van de Mechelaar, vond ik uiteindelijk het perfecte pand. Eerst was ik te laat, maar toen het project van de vorige huurder niet doorging, heb ik niet getwijfeld. Er moest wel nog heel wat verbouwd worden. Gelukkig kreeg ik daarvoor veel hulp, onder andere van mijn vriend en papa.”

De katten in het café komen uit een asiel en zijn beschikbaar voor adoptie.© Leen Van de Sande

Inmiddels zijn de verbouwingswerken achter de rug en werd het pand volledig ingericht op maat van de katten. Inclusief krabpalen, speeltorens en elementen tegen de muur. “Enkele dagen geleden mochten we de eerste katten verwelkomen”, zegt Axelle enthousiast. “We hebben er nu zeven. Die komen van het Dierenopvangcentrum in Zemst. Cats & Cups fungeert eigenlijk als tijdelijk opvanggezin voor de asielkatten. Alle katten die hier rondtrippelen, zijn dan ook beschikbaar voor adoptie. Het gaat om poezen die om allerhande redenen moeilijker een nieuw baasje vinden.”

Regels

Je kan de katten leren kennen terwijl je geniet van een drankje, een kom soep of een taartje. “In tegenstelling tot in de meeste andere kattencafés hoef je niet op voorhand te reserveren”, zegt Axelle, die in haar zaak plaats heeft voor iets meer dan dertig gasten. “Maar we vragen wel om een aantal regels te volgen. Die zijn belangrijk voor het welzijn van de katten. Zo mogen slapende poezen niet wakker gemaakt worden, mag je ze niet zomaar optillen en vragen we om enkel onze eigen speeltjes te gebruiken.”

In de zaak heeft Axelle plaats voor een dertigtal gasten.© Leen Van de Sande

Op dinsdag 4 april opent het allereerste Mechelse kattencafé de deuren. “Ik heb best wel wat stress voor de opening, maar ik kijk er ook erg naar uit”, klinkt het. “De katten raken steeds meer gewend aan hun omgeving, maar het is natuurlijk afwachten hoe ze zullen reageren op de bezoekers. Al verwacht ik geen grote problemen. Ik heb zelf geen horeca-ervaring, dus ook voor mij is het spannend. Maar ik volgde nog verschillende opleidingen om er helemaal klaar voor te zijn.”

Kattenyoga

Op termijn wil Axelle ook workshops organiseren bij Cats & Cups. “Ik denk bijvoorbeeld aan workshops over het gedrag van katten, maar ook aan kattenyoga of het maken van hangmatjes. Het kan alle kanten uit, zolang het maar met katten te maken heeft”, zegt ze. “En ik bied bovendien ook gedragsadvies op maat en aan huis aan. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor mensen die een van onze katjes adopteren en ze willen introduceren bij andere katten in het gezin.”

Cats & Cups opent volgende week en is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 17u. Op zaterdag is het Mechelse kattencafé geopend van 9 tot 17u. Alle info kan je vinden op de sociale media van de zaak.

www.instagram.com/kattencafe_catsandcups

Cats & Cups opent dinsdag in de Désiré Boucherystraat.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen