Op parkeerplaatsen voor hun zaak mogen horeca-uitbaters een terras maken.© Mia Uydens

Horeca-uitbaters mogen tot 2028 terrassen plaatsen langs straatkant: “Een meerwaarde voor het centrum”

Hoogstraten -

Op terrasjesweer is het nog even wachten, maar het stadsbestuur van Hoogstraten komt al met goed nieuws voor horeca-uitbaters en klanten. De eilandterrassen die in de nasleep van corona tijdelijk werden toegestaan mogen al zeker tot 2028 permanent blijven staan. “Ze zorgen voor meer beleving op de Vrijheid.”

Ronny van den Ackerveken

Omdat de horecasector lang moest sluiten tijdens de coronacrisis stond het stadsbestuur toe dat de uitbaters extra terrassen plaatsten om zo meer klanten te kunnen ontvangen. “In overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Onroerend Erfgoed werd dit als tijdelijke maatregel toegestaan”, vertelt schepen van Horeca Katrien Brosens (Hoogstraten Leeft). “Vanuit Unizo en de horeca kwam de vraag of het mogelijk was om de eilandterrassen permanent te maken, want ze zorgen voor meer beleving op de Vrijheid. Daarom zijn we opnieuw gaan praten met AWV en Onroerend Erfgoed. Die gaan akkoord om voor de volgende vijf jaar terrassen toe te staan.”

De uitbaters moeten zich wel aan enkele voorwaarden houden. “Er is een opdeling gemaakt met twee terraszones. De eerste zone omvat het centrum van Hoogstraten met de Vrijheid. Daar mogen de uitbaters enkel de parkeerplaatsen voor hun zaak gebruiken om een terras te maken. De terrasafsluiting moet bestaan uit bloembakken van maximaal 70 centimeter hoogte in cortenstaal. Die moeten ervoor zorgen dat het terras het zicht op de straat niet belemmert voor bestuurders die parkeren. Zone twee bestaat uit de deeldorpen. Daar geldt het gewone terrasreglement. In beide zones doen de uitbaters de investeringen. Tijdens de coronaperiode hebben we de retributie voor terrassen tijdelijk afgeschaft, maar die is sinds vorig jaar weer van kracht en blijft behouden,” aldus Katrien Brosens.

Uitbater Paul Snoeys van De Gulden Coppe.© Mia Uydens

Meerwaarde

Paul Snoeys, uitbater van De Gulden Coppe op de Vrijheid en voorzitter van Horeca Provincie Antwerpen, toont zich tevreden. “Heel wat mensen waren het er over eens dat de eilandterrassen een meerwaarde hadden voor het beeld en de beleving in het centrum. Het is goed dat ze voortaan in de zomer en de winter zijn toegelaten. Er is een goed evenwicht gevonden tussen veiligheid en uitzicht. Nadars als afsluiting waren niet zo mooi, bloembakken zijn een goed alternatief. De uitbaters staan zelf in voor de financiering van hun terrassen, maar met de zekerheid voor een periode van vijf jaar loont die investering. Ik weet nog niet zeker of er bij De Gulden Coppe een eilandterras komt. We hebben al een ruim terras aan de achterzijde en je moet ook voldoende personeel hebben”, zegt Paul Snoeys.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hoogstraten