If I Fall is een aangrijpende productie rond de schadelijke invloed van sociale media op jongeren.© Jan Van der Perre

Emma Vanthielen speelt belangrijke rol in musical ‘If I Fall’: “Met artistieke vragen kan ik terecht bij Raf en Mich Walschaerts van Kommil Foo”

Nijlen -

Het zijn spannende momenten voor Emma Vanthielen (19). Vrijdag gaat ze in première met de musical If I Fall in het Antwerpse Zuiderpershuis. Maar de Nijlense kent het klappen van de zweep, want ze speelde eerder al in musicals en was zelfs op Ketnet te zien. “Met alle artistieke vragen kan ik terecht bij Raf en Mich Walschaerts van Kommil Foo, de neven van mijn moeder”, zegt ze.

Tom Vets

If I Fall is geen hapklare brok. Het is een aangrijpende productie rond de schadelijke invloed van sociale media op jongeren. “Ook zelfmoord en sexting komen aan bod”, aldus Emma. “Vandaar dat we het stuk afraden aan mensen jonger dan 12 jaar. Zelfs wij kregen het tijdens de voorbereidingen soms lastig. De emoties hakken erin.”

Emma speelt de rol van Grace. “Ik zie alles door een roze bril en ben wat naïef. Ik ben het lief van de stoere kerel op school en zie niet in dat hij de oorzaak is van alle onheil.”

Emma begon met de repetities in september. “Het vraagt tijd. Maar het is ook steeds leuk om het schoolwerk te ontvluchten. Meedoen in een musical is vooral ontstressen.”

In elk geval is Emma er klaar voor. “Onze grondige doorloop inclusief decors, kleding, enzovoort was hectisch, maar ging opvallend vlot. Het moet de eerste generale repetitie zijn die zo makkelijk liep. Daarom ben ik vol vertrouwen voor de première.”

The singing factory

Voor Emma is het al haar vierde project bij The singing factory. “Mijn eerste musical was die van Ketnet, Kadanza. Dat is zeven jaar geleden. Ik had meteen de smaak te pakken en wou niet meer stoppen. Toen kreeg ik de kans om mee te doen in Magdalena, en daarna heb ik elk jaar opnieuw meegedaan aan castings. Soms met succes, vaak ook niet. Je doet bij manier van spreken tientallen castings zonder gekozen te worden. Het feit dat je af en toe een mooi project mag doen, zorgt ervoor dat je niet gefrustreerd geraakt.”

© Jan Van der Perre

Toen Emma in het zesde leerjaar zat, zag ze voor het eerst een musical, Annie met Pommelien Thijs. “Ik was zo onder de indruk dat ik tegen mijn moeder zei dat ik ook musicalactrice wou worden. Ik zong al graag, maar had nog geen podiumervaring. Waarop ik begon met musicallessen volgen.”

Ondertussen was er ook een mooi televisie-intermezzo met een hoofdrol in de Ketnet-serie De Hoppers. “Een kinderdroom die uitkwam. Ik hoop in de toekomst zowel musical als televisie te combineren. Maar ook alles achter de schermen is interessant. Daarom studeer ik media en entertainment business in Mechelen.”

Kunstzinnig

In feite leek het voorbestemd dat Emma een artistieke richting zou inslaan. “Mijn papa en broer hebben niks kunstzinnig in zich. Maar mijn moeder speelde vroeger piano en is daar dankzij mij weer mee begonnen. Enkele nonkels hebben een coverbandje. En dan heb je ook de neven van mijn moeder, Raf en Mich Walschaerts van Kommil Foo. Die overladen me met tips. Ik heb mensen rondom mij die ik altijd kan bereiken als ik vragen heb.”

Hoewel alle aandacht naar de musical If I Fall gaat, waarin musicalactrice Sasha Rosen na zeven jaar haar comeback maakt, zit de Nijlense ook met schoolwerk. “Het was flink schuiven in de agenda om alles geregeld te krijgen. Zo moeten we geregeld podcasts maken voor school, maar ‘s avonds heb ik mijn tijd nodig om te repeteren. Godzijdank zijn er geen examens. In het verleden was dat wel het geval en toen was het alle hens aan dek. De voorstellingen lopen tot eind april. Er is geen tijd voor hobby’s, maar die heb ik toch niet.”

Tickets & info: singingfactory.be

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Nijlen