© ATV

Slimme camera in krantenwinkel beslist of je wel oud genoeg bent voor tabak: “Vrouwen kwamen al testen of ze er niet wat jonger uitzien”

Berchem -

Stiekem sigaretten of kraslotjes kopen als minderjarige zal in de Berchemse krantenwinkel De Koerant niet meer lukken. Eerst moet je eens lief lachen naar de camera die met artificiële intelligentie bepaalt of je wel oud genoeg bent. “Het is soms moeilijk in te schatten hoe oud iemand is en naar iemands identiteitskaart vragen kan voor ongemakkelijke situaties zorgen”, zegt uitbater Erik Van Olmen.

In krantenwinkel De Koerant in Berchem bepaalt een slimme camera of je niet te jong bent om bepaalde artikelen te kopen zoals tabak, sigaretten en producten van de Nationale Loterij. Het vragen naar een identiteitskaart zorgt soms voor moeilijke situaties. “Vorige week was hier een jongeman die vape-producten wilde kopen”, vertelt Erik Van Olmen. “Toen ik achter zijn identiteitskaart vroeg, werd hij agressief. Hij had enkel de app Itsme, maar die is tegenwoordig makkelijk te vervalsen.” De slimme camera moet deze situaties voorkomen.

Bij het groene licht ben je oud genoeg.© Jan Van der Perre

Het toestel is een proefproject van veertien dagen. Daarna wordt geëvalueerd of het haalbaar is dit ook op grote schaal te gebruiken. “Ze zijn er mee begonnen in Nederland”, vertelt Erik. “Toen wij aangeboden kregen om het ook te testen, waren we direct akkoord. Ik denk dat dit een goede wijk is om het uit te proberen, een mix van jong en oud. We vinden het belangrijk dat we geen schadelijke producten verkopen aan minderjarigen, dus we zien het ook als een erezaak.” Het toestel houdt geen gegevens bij, wel statistieken om de foutmarge te analyseren.

Onze reporter test het uit.© Jan Van der Perre

Een slimme camera die aan de hand van biometrische parameters kan bepalen hoe oud iemand is, dat moeten we uitproberen. De leeftijdsgrens staat op 25 jaar om de eventuele foutmarge op te vangen. Bij een groen licht, word je oud genoeg geschat. Bij een rood licht vraagt het toestel naar een identiteitskaart. Onze 25-jarige reporter probeert het uit: na enkele seconden krijgt ze een oranje licht. “Er kwamen al veel vrouwen naar de winkel om eens te testen of ze er niet wat jonger uitzien dan ze zijn”, lacht Erik Van Olmen. We zullen het dan maar zien als een compliment. (bekn)

Bij het rode licht vraagt het toestel naar een identiteitskaart die gescand wordt.© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV