Schepen Arnold Wittenberg (Hoogstraten), wethouder Hans van Tilborg (Baarle-Nassau), schepenen Jeroen Van den Bogaert (Baarle-Hertog) en Monique Quirynen (Merksplas) tonen het beeld dat bij de Grensvallei hoort. — © rr
Toeristische samenwerking Land van Mark & Merkske verandert naam in De Grensvallei
Om de regio nog beter in de verf te zetten, hebben de gemeenten Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau hun toeristisch samenwerkingsverband een nieuwe naam gegeven. Met de naam De Grensvallei hopen ze nog meer mensen warm te maken voor het aanbod van erfgoed, cultuur en natuur.
De vorige naam Land van Mark & Merkske verwees naar de twee rivieren die door het grondgebied van de vier gemeenten stromen. Vorig jaar werd met medewerking van Thx.agency, een marketingbureau voor de reis- en vrijetijdssector, een traject gestart om zich beter te positioneren. “Land van Mark & Merkske was te onbekend en dus onbemind”, zegt Jeroen Libbrecht van Thx.agency. “Op lokaal vlak zei de naam nog iets, maar niet voor wie verder weg woont. Het was eigenlijk ook nooit de bedoeling om met die naam te communiceren.”
De Grensvallei verwijst naar de valleien van de Mark en het Merkske. “Het bijhorende beeld is een luchtfoto van het meanderend Merkske. De kernwoorden zijn onbegrensd, bewust en onthaasten”, zegt Jeroen Libbrecht.
Volgens voorzitter van de Grensvallei en Hoogstraats schepen van Toerisme Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft) gaat het over meer dan een nieuwe naam. “We willen ons herpositioneren op basis op van onze unieke kenmerken. Dat gaat over de uitgestrekte, groene koloniën, de enclaves die je nergens anders ter wereld vindt en met het begijnhof in Hoogstraten en Wortel-Kolonie maar liefst twee Unesco Werelderfgoedsites”.
Elke schepen en wethouder legt een puzzelstuk van zijn of haar gemeente op de juiste plaats. — © ram
Oorlogsverleden
De Grensvallei komt met een nieuw gezamenlijk verhaal naar buiten. “De regio heeft veel potentieel, maar de gezamenlijke troeven zijn voorlopig onvoldoende uitgespeeld”, legt Jeroen Libbrecht uit. “Er is een groot aanbod van erfgoed en cultuur. Naast de enclaves en de twee erfgoedsites heb je ook nog Meersel-Dreef en het voormalige grensstation in Baarle. De mix van Belgische en Nederlandse cultuur werkt goed en er is een tastbaar oorlogsverleden. Ook de beleving uit het verleden, zoals de landlopers en smokkel, is uniek.”
“Wat betreft natuur heeft de Grensvallei een aantal prachtige, maar soms relatief onbekende gebieden. Voor wandelaars en fietsers zijn er heel wat thematische routes uitgestippeld. Onthaasten staat voor de rust die je kunt vinden in de Grensvallei.”
Wortel-Kolonie is een van de twee Unesco Werelderfgoedsites in De Grensvallei. — © Robin Fasseur
Hoofdpunten
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
STANDPUNT. Wat doet die lege tribune daar? Hoog tijd dat Mintjens zich soepeler opstelt als ze echt een hart heeft voor Antwerp