© RR

Van Antwerps vakbondsbureau naar Nepalese baksteenfabriek: ACV-medewerker onderneemt sociale inleefreis

Schoten -

Op 4 april vertrekt Schotenaar Jan Deceunynck (55) met veertien medereizigers naar Nepal. De veertiendaagse reis kadert in een project van de Belgische ngo We Social Movements (WSM), die mensen van hier wil laten kennismaken met projecten voor waardig werk en tegen uitbuiting ginds en zo meteen geld in het laatje brengt voor die projecten.

De groep Vlamingen die met WSM op sociale inleefreis naar Nepal vertrekt, met rechts bovenaan Jan Deceunynck uit Schoten.© RR

Opkomen voor het recht op waardig werk, sociale bescherming armoede en tegelijk uitsluiting bestrijden en voorkomen. Daar maakt WSM dagelijks werk van. De ngo werkt samen met honderd sociale bewegingen in 24 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en België: vakbonden, mutualiteiten, microkredietinstellingen, vrouwen-, jongeren- en ouderenorganisaties.

“Toen ik vorig jaar over de Nepalreis hoorde die WSM organiseert, was ik eigenlijk meteen overtuigd”, aldus vakbondsman Jan, beroepshalve zelf medewerker van Pulse, een afdeling van de christelijke vakbond ACV. “Het is niet alleen een unieke kans om het land te leren kennen, maar vooral het sociale aspect fascineert me. Op reis gaan is leuk. Maar daar ook de cultuur, de mensen en hun leefgewoonten ontdekken en de lokale bevolking echt kunnen helpen, maakt het nog veel waardevoller.”

Annapurnaregio

De reis naar Nepal wordt begeleid door Klaar Degroote van WSM. “Tijdens de reis maken we kennis met Nepal op een niet alledaagse manier. We verblijven twee dagen in een Nepalees gezin en gaan mee werken in een textielfabriek, als huishoudhulp of in een baksteenfabriek.”

“En ook op andere manieren dompelen we ons onder in het alledaagse Nepalese leven. Zo komen we meer te weten over het onderwijssysteem, de private huurmarkt, werkomstandigheden... Maar we gaan ook raften, wandelen door de bergen in de Annapurnaregio. Een mooie mix van culturele, fysieke en mentale uitdagingen.”

Sfeerbeeld van vorige WSM-reis.© RR

Baksteenfabriek

“Ik verblijf twee dagen in het gezin van steenbakker Kanchan Raj Katri,” vertelt Jan. “Samen met hem ga ik werken in de baksteenfabriek. Dat wordt pittig, heb ik me al laten vertellen. Hard werk in een niet al te gezonde werkomgeving. Maar ik kijk er toch naar uit. Nu ja, ook naar het bezoek aan Kathmandu en het prachtige Chitwan natuurpark hoor,” lacht Jan.

In het kader van de reis hebben alle deelnemers geld ingezameld voor de Nepalese WSM-projecten. “Ik organiseerde o.a. een speculaasverkoop en een muziekquiz en kreeg daarmee iets meer dan 2.000 euro bij elkaar,” legt Jan uit. Dat geld gaat naar de Nepalese vakbonden GEFONT en NTUC. “Die komen op voor de rechten van Nepalese werknemers zoals de bv. de gastarbeiders die de WK-stadions in Qatar bouwden. We weten allemaal dat werknemersrechten voor hen nog een verre droom zijn. Als ik daar op deze manier een steentje aan kan bijdragen, doe ik dat met alle plezier.”(jaa)

www.wsm.be

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners