Wolf Asterix, die vorig voorjaar een tijdje in de regio Kalmthout rondliep. Hier op het beeld loopt hij net over de grens in Steenbergen. Van de Gooreindse wolf ontbreken nog foto’s.© rr

Magere, natte wolf bijna aangereden op Bredabaan in Gooreind woensdag, man in veranda stond oog in oog met dier

Gooreind -

Welkom Wolf heeft voorlopig nog geen foto binnen van de wolf die woensdagmiddag door Gooreind (Wuustwezel) liep. Volgens de ooggetuigen was het dier tamelijk paniekerig, vuil en spurtte hij altijd snel weg. Liefst vijftien getuigenissen liepen er binnen.

kma, nv

De wolf liep in de meeste gevallen wat te snel om hem te kunnen fotograferen of te filmen. “Maar hij werd wel door verscheidene mensen opgemerkt”, zegt Jan Loos. “Zo werd hij ook in een schoolomgeving op het fietspad langs de Bredabaan gespot. In meerdere tuinen heeft hij zich even vastgelopen. We vermoeden dat hij rond 11.30u uit zijn slaap werd gewekt door iets, op de loop is geschoten en zo onbedoeld in bebouwd gebied terecht is gekomen. Rond 12.15u is de wolf het laatst gezien. Ik vermoed dat hij daarna het militair domein Klein Schietveld is ingelopen.”

Jef Kenis uit Wuustwezel zag het dier lopen. Volgens hem ging het zeker om een wolf. “Gisteren rond de middag liep hij in de Eikendreef rond tot hij plots terugdraaide om richting Bredabaan te lopen. Ik had spijtig genoeg de mogelijkheid niet om een foto te nemen. Wat me wel opviel is dat hij vrij groot was, maar “mager”, vergeleken met de wolf die ik vorig jaar heb gezien en ook dat was een volwassen exemplaar.”

Wolf Asterix vorig jaar op 13 februari op een van de wildcamera’s in de Kalmthoutse Heide.© rr

Volgens de ooggetuigen was de wolf nat en vuil, met een klodder modder aan de heup. Waarschijnlijk omdat hij ergens door een beek is moeten kruipen.

Wielertoerist

Donderdag in de latere namiddag had Jan Loos de doortocht van de ‘Wezelse wolf’ dankzij een vijftiental getuigenissen bijna van minuut tot minuut en van meter tot meter kunnen reconstrueren. De eerste melding kwam rond 11.30u van een wielertoerist die met hoge snelheid de bocht waar de Oude Baan overgaat in de Beukendreef naderde. Precies in die bocht zag hij een wolf stilstaan op de straat.

Toen de fietser tot ongeveer vijftig meter was genaderd, sprong het dier in het bos. Om 11.50u zag een bewoonster uit de Keienvenstraat vanuit haar tuin een wolf door de weilanden lopen in de richting van de Fazantendreef. De wolf vluchtte weg bij het zien van de waarneemster. Daarna zocht hij vruchteloos een toegang tot het Groot Schietveld via bungalowpark Keienven.

Om 12u liep de wolf zich dan vast in een tuin in de Keienvenstraat. Hij kon langs de achterzijde wegvluchten, naar de open ruimte tussen de Fazantendreef en Bredabaan.

Aanrijding vermeden

Rond 12.10u werd hij met flinke snelheid op het betonnen fietspad langs de Bredabaan gezien, rechts in de rijrichting Wuustwezel. Twee minuutjes later stak hij de Bredabaan over tussen het kruispunt van de Eikendreef en het kruispunt met de Keienvenstraat. Hier moest een wagen heel hard in de remmen om een aanrijding te vermijden.

Daarna liep hij een oprit op, en rond 12.15u sprong hij in een tuin achter een woning in de Venstraat, waar hij zich vastliep tegen de veranda. De onthutste bewoner stond in zijn veranda op ongeveer een meter van de wolf, wel gescheiden door glas.

Van schrik rende de wolf terug in de richting van de Eikendreef.

Wildcamera’s

Bij Welkom Wolf was men donderdag volop bezig met het controleren van alle wildcamera’s in de omgeving. Medewerker Edouard Geelhand ging de camera’s checken in het Grenspark Kalmthoutse Heide, zowel langs Belgische als langs Nederlandse zijde. Ook op privégebied heeft Welkom Wolf wildcamera’s hangen. “Voorlopig kon ik nergens een wolf bespeuren, maar ik moet vanavond de beelden nog een keer nauwkeuriger controleren”, zegt Geelhand.

Het is voorlopig aangewezen om kleinvee, kalveren of veulens ’s nachts op te sluiten. In Limburg werd pas nog een shetlandpony doodgebeten. “Aan mensen doet een wolf niks”, zegt Loos. “Dat werd twee weken geleden nog bewezen toen de 80-jarige Simone na drie dagen vermissing in het militair domein van Houthalen-Helchteren werd teruggevonden. Ze had er overnacht in het nestgebied van de wolven, en we hebben op camerabeelden gezien dat de wolven op het moment van haar verdwijning wel degelijk in hun gebied aanwezig waren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners