‘Schooltje van de Hei’ krijgt volledige nieuwbouw: “Openheid en duurzaamheid staan centraal”

Mol -

Het gemeentebestuur van Mol wil dit najaar starten met de bouwwerken voor een volledig nieuw schoolgebouw voor het ‘Schooltje van de Hei’. Daarmee wordt de school in het gehucht Heidehuizen verder uitgebouwd tot een volwaardige gemeentelijke basisschool met graadklassen.

Tommy Maes

In 2019-2020 liet de gemeente Mol een onderzoek uitvoeren naar de toekomst van de school in het gehucht Heidehuizen. Het wijkschooltje was op dat moment verbonden met basisschool Mozawiek in Ezaart en bood uitsluitend kleuteronderwijs aan. Die situatie was voor beide scholen een probleem: zo kreeg het ‘Schooltje van de Hei’ amper inschrijvingen, terwijl de moederschool in Ezaart in het lager onderwijs plaatsen moest voorbehouden voor leerlingen van Heidehuizen.

“Bij het onderzoek waarbij we leerkrachten, ouders en buurtbewoners betrokken kwamen verschillende scenario’s op tafel”, zegt schepen voor Onderwijs Hilde Valgaeren (N-VA). “De gemeenteraad koos in 2020 voor de uitbouw van een volwaardige basisschool met graadklassen, die gekoppeld wordt aan een andere moederschool. Die school is ‘Alles Kids’ in Gompel, een andere kleine school binnen onze scholengemeenschap TROTS.”

Waarnemend directeur Wim Geys en schepen voor onderwijs Hilde Valgaeren op de huidige school.© Tommy Maes

Ondertussen is de uitbouw van ‘het schooltje van de Hei’ al opgestart. “Zo is de graadklas voor het eerste en tweede leerjaar al opgestart”, zegt waarnemend directeur Wim Geys. “Daarvoor verschenen er containerklassen op de speelplaats. In september 2023 starten we met het derde leerjaar en het volgende jaar met het vierde leerjaar.”

Daarnaast besliste de gemeenteraad in 2020 om zo snel mogelijk te investeren in volledig nieuwe schoolgebouwen. Het gemeentebestuur van Mol prefinanciert de bouw in afwachting van Vlaamse subsidies. Op die manier kan er sneller worden gestart met de bouw.

Een simulatiebeeld van de binnenkant van de school.© rr

De ontwerpplannen zijn intussen klaar. Zo werkte een architectenbureau binnen de grenzen van de bestaande locatie een gloednieuw compact schoolgebouw uit met twee verdiepingen. De nieuwbouw komt op de plaats van de huidige school, die volledig wordt afgebroken. “Er komen wel architecturale kenmerken van de huidige school terug in het nieuwe ontwerp, maar licht, openheid en duurzaamheid staan centraal”, zegt schepen Valgaeren.

“Het nieuwe gebouw biedt op het gelijkvloers twee graadklassen voor de kleuters, administratieve ruimtes, een eetzaal en een turnzaal. De eerste verdieping omvat een leraarslokaal, drie graadklassen voor de lagere school, twee zorglokalen en twee lokalen voor levensbeschouwelijke vakken. Ook de bestaande kastanjeboom en de oude tuinmuur op de speelplaats blijven behouden, net als de monumentale boom op het pleintje voor de school. En de eetzaal en turnzaal worden ook beschikbaar gesteld voor externe verenigingen.”

Tijdens de bouwwerken verhuis de school tijdelijk naar containerunits op site Spellenburg.© Tommy Maes

Tijdelijke verhuis naar site Spellenburg

De exacte timing is nog niet bekend. Zo dient de gemeente de komende weken het aanvraagdossier in voor de vereiste omgevingsvergunning, waarna een openbaar onderzoek volgt. Wel wil het gemeentebestuur de nieuwe school tegen 1 september 2025 in gebruik nemen.

In januari 2024 wil de gemeente starten met de werken, waaronder de afbraak van de oude school. Tijdens de bouwwerken verhuizen de leerlingen tijdelijk naar de terreinen achter zaal Spellenburg. “Door de beperkte oppervlakte van het schoolterrein en omdat er ook geothermische boringen gebeuren voor een duurzaam klimatisatiesysteem, is een gefaseerde bouw onmogelijk”, zegt onderwijsschepen Valgaeren.

“Het Dekenaat Zuiderkempen stelt ons daarom de gronden op site Spellenburg ter beschikking. Daar worden containerklassen, een containerrefter en een sanitaire unit geplaatst en een veilige speelplaats afgebakend. De verhuizing naar de tijdelijke school is gepland in oktober en november.”

Deze containerunits verhuizen mee naar de tijdelijke school op site Spellenburg.© Tommy Maes

© rr

© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners