Een beeld uit de bekroonde reeks New Capital van Nick Hannes: de nieuwe en ‘slimme’ Egyptische hoofdstad in aanbouw. Dat is pas een werf van de eeuw.© Nick Hannes

Nick Hannes enige Belgische laureaat op World Press Photo: “Ik toon keerzijde van nieuwe megalomane Egyptische hoofdstad”

Ranst/Amsterdam -

Op de jaarlijkse en prestigieuze World Press Photo-verkiezing is Nick Hannes in de prijzen gevallen. Zijn reeks over de nieuwe Egyptische hoofdstad in opbouw werd verkozen als beste in de categorie Stories over Afrika. “World Press Photo doet al sinds 1955 aan visuele geschiedschrijving. Ik ben trots dat mijn verhaal nu mee wordt opgenomen in dat rijke archief”, reageert de fotograaf uit Ranst.

Jan Auman

Nick Hannes, fotograaf.© Nick Hannes

De jaarlijkse World Press Photo bekroont de beste fotojournalistiek van het afgelopen jaar. Een onafhankelijke jury koos 24 winnaars en zes eervolle vermeldingen uit meer dan 60.000 inzendingen van 3.752 fotografen uit 127 landen.

“En ik ben daar dus – voor het eerst – één van”, aldus een trotse Nick Hannes (48), die opgroeide in Wijnegem, met zijn gezin op De Keer in Oelegem woont, maar veel reist om overal ter wereld, liefst op minder voor de hand liggende plekken, het leven en de mensen ter plaatse vast te leggen, zonder filter.

“Mijn inzending was dus niet één foto, maar een reeks van tien beelden die ik vorig jaar maakte in de nieuwe Egyptische hoofdstad in aanbouw”, vertelt de laureaat. “Dat was een reis met veel bureaucratische obstakels, beperkingen en frustraties wat betreft het verkrijgen van de juiste toelatingen om ter plaatse te mogen fotograferen. Het doet me daarom veel plezier dat net deze reeks nu bekroond wordt.”

Megalomaan

Hannes’ onderwerp is best bijzonder. 700 vierkante kilometer woestijngebied ten oosten van Cairo is herschapen in een enorme werfzone. Sinds 2016 wordt hier naarstig gebouwd aan de Nieuwe Administratieve Hoofdstad van Egypte. Het megalomane prestigeproject van president Abdul Fatah Al-Sisi voorziet in de verhuis van alle ministeries en ambassades, het presidentieel paleis, enkele universiteiten en de hoofdzetels van grote banken en bedrijven. Na voltooiing verwacht men hier 6 miljoen inwoners.

De nieuwe hoofdstad wordt volgens de Egyptische overheid een hypermoderne smart city. Een centraal commandocentrum zal er via sensoren, drones en duizenden camera’s alle infrastructuur, faciliteiten, verkeersstromen en zelfs de luchtkwaliteit monitoren. De ondergrond zit vol glasvezelkabels om data door te sturen. Bewoners krijgen een smart card waarmee ze kunnen betalen, parkeren en toegang verkrijgen tot hun eigendom.

Nick Hannes: “Het wordt een stad, gebouwd volgens het Dubai-model. Het contrast met het overbevolkte oud-Cairo kan niet groter zijn. Critici zien in de bouw van de nieuwe hoofdstad een volgende stap in de almaar groeiende sociaal-economische kloof tussen de onfortuinlijke massa en de happy few. Terwijl de bewoners van oud-Cairo aan hun lot wordt overgelaten, verstevigt de private vastgoedsector haar greep op de samenleving.”

Een ander beeld uit de reeks waarmee Nick Hannes in de prijzen viel.© Nick Hannes

Reizende tentoonstelling

Nick Hannes was de enige Belgische laureaat op World Press Photo 2023. “De geldprijs (1000 euro) mocht uiteraard wat meer zijn”, lacht Nick. “Maar het is vooral het enorme bereik van World Press Photo dat van belang is. De winnende foto’s worden opgenomen in reizende tentoonstelling die in meer dan 70 steden in 30 landen in de wereld zal te zien zijn. Ze worden ook opgenomen in een jaarboek in zes talen, op 30.000 exemplaren. Die zichtbaarheid is voor mij het belangrijkste, omdat die aanleiding zal geven tot andere opportuniteiten of opdrachten.”

Hannes werkt momenteel namelijk aan een nieuw fotoboek over ’Nieuwe hoofdsteden‘, waarin naast deze bekroonde reeks ook foto’s van de hoofdsteden van Kazachstan, Brazilië, Zuid-Korea, Nigeria en Indonesië zullen staan. “Dat boek wil ik begin volgend jaar lanceren, samen met een nieuwe tentoonstelling. En daarvoor is elke promotie welkom. Mijn documentaire projecten, die vaak jaren in beslag nemen, zijn van A tot Z zelf bedacht, georganiseerd en gefinancierd, en dat is alles behalve evident. Deze erkenning doet ook daarom veel deugd.”

Prijsuitreiking

In mei, tijdens een vierdaags evenement in Amsterdam, zal Nick Hannes zijn award in ontvangst nemen in het bijzijn van alle andere winnaars, juryleden en andere boeiende mensen uit de internationale fotowereld (jaa)

www.nickhannes.be

Een ludiek foto ‘Hub Zero’, genomen in Dubai in 2016.© Nick Hannes

Uit New Capital, Egypte.© Nick Hannes

Uit New Capital, Egypt© Nick Hannes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners