Met een (relatief) uitbundig feestje vierde Irma eind oktober vorig jaar nog haar 108ste verjaardag.© Hans Otten

Oudste Kempenaar ooit overleden op haar 108ste

Geel -

In Geel heeft Irma Boons zondag het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Met een leeftijd van

108 jaar was ze niet alleen de oudste nog levende Kempenaar, ze is ook de oudste Kempenaar óóit geworden.

Hans Otten

Het werd een jaarlijkse gewoonte: op 30 oktober vierde Irma Boons met familie en de andere bewoners van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw in Geel (relatief) uitbundig haar verjaardag. Eind 2022 ging dat ter gelegenheid van haar 108ste verjaardag gepaard met livemuziek en een optocht van de fanfare. Ze bleek bovendien nog altijd bijzonder helder van geest. Toen ze burgemeester Vera Celis (N-VA) de hand schudde, zei ze droogjes “dat is al de derde keer dat je op mijn verjaardagsfeestje komt”. Ook fysiek -al zat ze dan in een rolstoel- leek ze amper te onderscheiden van de ‘jonge gasten en vrouwtjes’ in het woonzorgcentrum.

Irma was met voorsprong al de oudste inwoner van Geel ooit, en op haar 108ste verjaardagsfeest ook al de oudste nog levende Kempenaar. Anna Warpy uit Hulshout was eerder in de zomer overleden op een leeftijd van 108 jaar en net geen twee maanden. Dat record heeft Irma rond de jaarwisseling overtroefd, waarna ze er net geen drie maanden bovenop deed. Het ziet er niet naar uit dat dit snel opnieuw verbroken wordt: de huidige oudste levende Kempenaar is Bertha Caers uit Westerlo, die aan het begin van de zomervakantie 107 wordt.

Verhuisd op 104de

Irma Boons zag op 30 oktober 1914 het levenslicht als oudste van zes kinderen in het gezinnetje in Geel-Winkelomheide. In 1936 leerde ze Frans Oyen kennen op de kermis in Zammel (Geel), maar het zou nog zes jaar duren voor de tortelduifjes in het huwelijksbootje traden. Ze kregen twee kinderen, vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen en een achterachterkleinkind. Irma deed het huishouden en stond in voor de verzorging van honderd kippen. Toch verhuisde ze pas op haar 104de naar het woonzorgcentrum.

De afscheidsplechtigheid van Irma vindt in intieme kring plaats. Er is op maandag 3 april van 18.30u tot 19u gelegenheid tot groeten in funerarium Verstappen op de Diestseweg in Geel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners