Het interieur van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.© Dirk Vertommen

Internationaal ensemble speelt passieconcert in Mechelse kathedraal

Mechelen -

De Sint-Romboutskathedraal in Mechelen is zaterdag 1 april het indrukwekkende decor voor een passieconcert. L’Heure de Musique, een internationaal ensemble, brengt er werk van Joseph Haydn.

Sven Van Haezendonck

L’Heure de Musique heeft zaterdag om 20.15u Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze van Haydn op het programma. De Zeven Kruiswoorden is mogelijk het meest merkwaardige werk van Joseph Haydn. Het bestaat uit zeven trage delen die telkens een van de zeven kruiswoorden van Christus verzinnebeelden”, zegt Bram Van der Auwera, beheerder van de kathedraal.

“Het werk wordt voorafgegaan door een meditatieve inleiding en een snelle beweging aan het eind, die het beven van de aarde bij de dood van Christus vertolkt. Het componeren bleek een ware uitdaging voor Haydn, maar het werk was meteen zeer succesvol. Later beschouwde hij het zelf als een van zijn absolute meesterwerken”, klinkt het.

LEES OOK. Voor wie geen ticket heeft voor twintigste editie van ‘De Passie van Jezus’ is er nu ook het boek

Het ensemble l’Heure de Musique speelt een adaptatie voor negen instrumenten die erin slaagt alle nuances van de orkestversie te bewaren. Ook dichter Bart Stouten, bekend van zijn werk bij radiozender Klara, ging aan de slag met de zeven kruiswoorden. Hij brengt korte meditaties die een extra beleving toevoegen aan de indrukwekkende compositie.

Een ticket voor het concert kost 18 euro, jongeren betalen 15 euro. Ze zijn online te koop.

www.kathedraalmechelen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen