Wolfgang Hattmansdorfer, minister in de deelstaat Opper-Oostenrijk, kreeg een rondleiding in een tentoonstelling die momenteel loopt.© Sophie Nuytten - Museum Hof van Busleyden

Oostenrijkse delegatie te gast in Museum Hof van Busleyden: “Na Nederland onze belangrijkste culturele partner”

Mechelen -

Museum Hof van Busleyden in Mechelen heeft woensdag een Oostenrijkse delegatie verwelkomd. Al sinds 2021 werkt het museum nauw samen met het land om kostbare stukken uit te lenen voor tentoonstellingen. En er is natuurlijk de historische band.

Sven Van Haezendonck

De delegatie kreeg van curator Hannah Itterbeke een rondleiding in de expositie Verborgen Parels, die een schatkamer vol Mechelse meesterwerken toont. Onder meer Wolfgang Hattmansdorfer was te gast, minister in de deelstaat Opper-Oostenrijk. “Na Nederland is Oostenrijk onze belangrijkste culturele partner”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

LEES OOK. Opsinjoorke en andere meesterwerken schitteren in schatkamer vol verborgen parels: “Een ode aan Mechelen”

De stad Mechelen zet erg in op het onderhouden van die relaties. Historisch is er natuurlijk een belangrijke link. Niet in het minst omwille van Maximiliaan van Oostenrijk en zijn dochter Margareta, die enorm veel betekende voor Mechelen. “Het hoge bezoek toont aan dat ons museum steeds meer meespeelt op het internationaal toneel”, stelt Vandersmissen.

Topkunst uit Wenen

Sinds de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance in 2021 werkt het museum nauw samen met Oostenrijkse kunstmusea om kostbare bruiklenen naar Mechelen te halen. “De voorbije drie historische tentoonstellingen waren er telkens kunstwerken uit gerenommeerde instellingen als het Kunsthistorisch Museum in Wenen te zien. In Verborgen Parels gaat het om een schilderij van Antoon Van Dyck”, vertelt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

In de toekomst hoopt de stad de relaties nog meer uit te bouwen door nieuwe samenwerkingsverbanden te sluiten voor nieuwe tentoonstellingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners