Het Laakdalse gemeentehuis is gloednieuw, maar toch is het energieverbruik gestegen.© AF

Energieverbruik en CO2-uitstoot zijn gestegen in plaats van gedaald in Laakdal

Laakdal -

Er is nog veel werk aan de winkel voor het Laakdalse gemeentebestuur om de doelstellingen in het lokaal energie- en klimaatpact te halen. Sommige cijfers kleuren rood, vooral wat betreft het energieverbruik in de eigen gebouwen en de CO2-uitstoot van het wagenpark.

Annelies Frederickx

Tijdens de gemeenteraadszitting van maart werd het tussentijds rapport van het lokaal energie- en klimaatpact besproken. “We zijn niet goed bezig”, geeft klimaatschepen Benny Smets (Prolaakdal) meteen toe. “De cijfers in het tussentijds rapport zijn zonder meer confronterend. We zitten in de buik van het achtervolgende peloton en om vooraan te geraken zullen we een tandje moeten bijsteken. Helaas missen we wel nog enkele belangrijke cijfers in het rapport. Zo zijn onze investeringen in fietspaden niet opgenomen in de rapportering en we missen ook cijfers over acties die Laakdallers zelf hebben ondernomen.”

Bloedrood

Raadslid Paul Mondelaers (Groen) bestudeerde de cijfers en trekt enkele belangrijke conclusies. “De cijfers liegen niet, ze zijn bloedrood. De ruimte tussen nu en onze doelstellingen is erg groot. Het lokaal energie- en klimaatpact is uiteraard een proces waarbij we hopelijk ieder jaar groeien, maar persoonlijk vrees ik dat de doelstellingen onhaalbaar zijn. Er ontbreken inderdaad enkele belangrijke cijfers. Het energieverbruik in de eigen gebouwen heeft het gemeentebestuur echter zelf in handen. De doelstelling is een daling van 3%, maar het energieverbruik is gestegen met 5,85%. Ook de CO2-uitstoot van de eigen mobiliteit haalt niet de beoogde daling van 55%. In werkelijkheid zitten we met een stijging van 16%, wat dubbel zo slecht is als het gemiddelde in het Vlaamse Gewest.”

Confronterend

Schepen Benny Smets beseft dat er nog werk aan de winkel is. “Dat zijn inderdaad confronterende cijfers en we gaan uitzoeken wat er misloopt. Het is inderdaad niet normaal dat ons gemeentehuis een nieuw gebouw is en dat we toch een stijging van het energieverbruik hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners