Zonnepanelen in de Vennekens.© rr

Sociale woningen krijgen zonnepanelen wat zorgt voor goedkope en duurzame stroom voor sociale huurders

Wuustwezel -

Sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen – H.E. plaatst samen met de coöperatieve vennootschap ASTER zonnepanelen in de wijk De Vennekens in Gooreind. Dit zorgt zo voor goedkope elektriciteit voor haar sociale huurders.

Aannemer EnergyVision is gestart met de installatie van de zonnepanelen op de woningen. Een financieel voordeel voor de sociale huurder ASTER, de coöperatieve vennootschap opgericht voor en door de sociale huisvestingssector, ondersteunt de sociale huisvestingsmaatschappijen maximaal bij de activering van hun zonnepotentieel en bij andere energie- en duurzaamheidsvraagstukken. “De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen, zowel beschermde als niet beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25% lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief”, weet raadslid Mai Van Thillo (CD&V), bestuurder bij de sociale huisvestingsmaatschappij. “De Vlaamse regering bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders.”

De huurders betalen aan De Voorkempen – H.E., eigenaar van de opgewekte stroom, enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten.”

Win-win situatie

“Sociale huurders kunnen niet altijd investeren in zonne-energie, vaak omdat ze niet de financiële middelen hebben, maar ook omdat ze geen eigenaar zijn van de woning. Dankzij ASTER helpen we de energiefactuur van onze huurders te verlagen en helpen we energiearmoede aan te pakken. Dat we zo ook ons steentje bijdragen aan een beter klimaat, is natuurlijk mooi meegenomen. Een win-winsituatie dus.” De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale huisvestingsmaatschappijen. “Na de renovatie van de woningen en nadien het openbare domein is het knap dat nu zo’n groot zonnepanelenproject wordt uitgerold over de wijk”, vult burgemeester Dieter Wouters (CD&V) aan. “Het maakt dat De Vennekens, na weliswaar heel wat stof en miserie, klaar is voor de toekomst.” (vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Klimaat