De graafwerken aan de boomwortels, moeten de verplaatsing binnenkort mogelijk maken.© Patrick De Roo

Grondwerken aan bomen Boekenberglei ter voorbereiding van verplaatsing, buurt reageert misnoegd: “Niemand heeft ons hiervan op de hoogte gebracht”

Deurne -

Op de Boekenberglei in Deurne is gestart met de voorbereidende werken om binnenkort de bomen te verplaatsen naar een ander plek. Dat dient te gebeuren in het kader van de heraanleg van de straat en de komst van een nieuwe keerlus voor de trams van De Lijn. Actiecomité Het Juiste Spoor is misnoegd. “Er is zelfs nog geen omgevingsvergunning”, zegt Lode Daelemans van Het Juiste Spoor. “We worden voor een voldongen feit gesteld.”

In het kader van de heraanleg van de Boekenberglei en Drakenhoflaan (Deurne), de Gitschotellei (Borgerhout)en de komst van een nieuwe keerlus, worden 28 platanen verplaatst naar een andere plek binnen het projectgebied. Daarvoor zijn deze week de voorbereidende werken van start gegaan. De werken zijn specifiek bedoeld om de boomwortels een kans te zich te versterken in de kluit waarbinnen ze verhuisd zullen worden.

© Patrick De Roo

Buurt schakelt advocaat in

De buurtbewoners, waarvan een grote groep zich verzet tegen de komst van de keerlus, schrokken zich een hoedje toen ze deze week een kraan aan het werk zagen die de grond rond de bomen weg groef. “Niemand van ons is op de hoogte gebracht dat deze werken zouden plaatsvinden”, zegt Lode Daelemans van actiecomité Het Juiste Spoor, dat zich verzet tegen de plannen. “We worden hier voor een voldongen feit gesteld, de stad ons dit project door de strot wil duwen.”

Het Juiste Spoor schakelde intussen ook zijn advocaat al in. Zij geeft te kennen dat dit niet aanvaard kan worden, omdat dergelijke werken in de omgevingsvergunning opgenomen moeten worden. Een omgevingsvergunning die er nog niet is. Volgens de advocaat moet er ook een natuurtoets worden uitgevoerd voor dergelijk graafwerken aangevat kunnen worden. “Onze advocate zal dan ook contact opnemen met het district om dit aan te kaarten”, aldus Daelemans.

District niet op de hoogte

Frank Vercammen (Vooruit), Deurns districtsschepen van Groen en Participatie was niet op de hoogte gebracht dat de werken zouden aanvangen. “De stad heeft ons niet ingelicht”, zegt hij. “Dat is jammer, want anders hadden we de werken kunnen aankondigen, met infoborden bijvoorbeeld. Aangezien het om voorbereidende werken gaat, is het wel niet nodig om de gele aankondigingsborden te plaatsen. Maar het is ook niet zo dat de bomen nu al verplaatst worden. Het gaat enkel om de voorbereiding, die nu moest gebeuren.”  jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners