Serge Lipszyc© BELGA

Kamer start geen ontslagprocedure tegen leiding Comité I, wel audit door Rekenkamer

De Kamer start geen ontslagprocedure tegen de leiding van het Comité I, dat de inlichtingendiensten in ons land controleert. De Rekenkamer wordt wel om een audit gevraagd, zo kwam de bevoegde bijzondere Kamercommissie dinsdag achter gesloten deuren overeen.

jvhBron: BELGA

Uit een vertrouwelijke nota van de juridische dienst van de Kamer bleek eind januari dat de voorzitter van het Comité I Serge Lipszyc en zijn twee collega-raadsheren ontslagen dreigden te worden. Lipszyc had zich in interviews met de RTBF en het magazine Wilfried opgeworpen als klokkenluider door de infiltratie van het staatsapparaat door extreemrechts aan de kaak te stellen, wat hem op kritiek binnen het Comité I en de politiek was komen te staan.

In de bevoegde Kamercommissie werden hoorzittingen georganiseerd. Daar zijn volgens meerdere bronnen vooral problemen op persoonlijk vlak aan het licht gekomen. Eén van de raadsheren, Pieter-Alexander De Brock, is intussen met pensioen. Linda Schweiger, die op het kabinet van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon werkte, heeft hem vervangen.

Lipszyc heeft de beschuldigingen tegen zijn persoon altijd ontkend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER