© ATV

Vogelkooi Rivierenhof opnieuw bewoond met oude rassen uit onze contreien: “Dit is levend erfgoed”

Deurne -

In het Rivierenhof in Deurne is woensdag de gerenoveerde vogelkooi geopend. Niet letterlijk gelukkig, want het charmante paviljoen is de nieuwe thuis van diverse soorten erfgoedkippen. Bezoekers van het park kunnen er voortaan de Kempense hoen, de Antwerpse baardkriel, de Ronquières kalkoen en de Mechelse kalkoenkop bewonderen.

Jan Stassijns

De volière van het provinciaal groendomein Rivierenhof in Deurne is opnieuw bewoond. Het paviljoen werd gebouwd in 1922 voor de meisjes van de toenmalige landbouwhuishoudschool voor meisjes, nu Avant op de Turnhoutsebaan. De leerlingen leerden er destijds de kneepjes van het ‘pluimveevak’.

De ‘vogelkooi’, zoals het paviljoen al snel werd genoemd, bleek ook erg populair bij de parkbezoekers, vooral vanwege de kleurrijke pauwen die er hun thuis van maakten.

In 1932 werd de oorspronkelijk kooi rond het paviljoen vervangen door een veel groter exemplaar, zoals je die ook in de Zoo van Antwerpen terugvindt. Pauwen, goud- en zilverfazanten, kalkoenen en duiven leefden er samen. Maar omdat de vogels slaags raakten met elkaar - de vogels zaten het liefst bovenaan en ook de pauwen verdedigden er met veel overtuiging hun territorium - werd de kooi in 1952 opnieuw vervangen door een kleiner exemplaar.

Tot 1986 bleef de ‘vogelkooi’ bewoond. De kooien werden vervolgens afgebroken en het paviljoen deed daarna nog enkele jaren dienst als educatief vogelmuseum, waarna het jaren leegstond.

Tot deze week dus, want sinds woensdag telt de volière, na een renovatie, opnieuw tientallen gevederde bewoners. Er zijn ook opnieuw overdekte kooien geplaatst, zodat er ook buiten een uitloopzone is. En de vogels, dat zijn niet de eersten de besten. Het gaat om levend erfgoed, oude rassen van neerhof- en landbouwdieren uit onze streken: de Ronquièreskalkoen (bijna volledig uitgestorven), de Mechelse kalkoenkop (een kip, voor alle duidelijkheid), Antwerpse baardkrielen (klein, maar met een grootse uitstraling) en Kempense hoenders (verdwenen in Vlaanderen, maar door Engelse kwekers in 1900 opnieuw in ons land uitgezet)

De Mechelse kalkoenkop / De Kempense hoen / De Antwerpse baardkriel / De Ronquières kalkoen© Dirk Kerstens

“We trekken heel bewust de kaart van levend erfgoed”, zegt Peter Verdyck, directeur van het Rivierenhof. “Ook in onze kinderboerderij lopen er zo enkele dieren rond met hele geschiedenis, zoals een Belgisch trekpaard, Kempens rund en een kudde Kempense schapen. We hopen zo de interesse van onze bezoekers in deze rassen op te wekken. Het zou mooi zijn als het mensen kan inspireren om, als ze thuis kippen willen houden, ook onze streekeigen erfgoedrassen te overwegen. Om zo hun toekomst te garanderen.”

Het Rivierenhof ging voor de invulling van de volière een samenwerking aan met Steunpunt Leven Erfgoed vzw. “We hopen dat dit als een voorbeeld kan gelden en navolging krijgt in heel Vlaanderen”, zegt Jan Martens van de vzw.

Peter Verdyck, directeur van het Rivierenhof en Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen opende de deuren voor de nieuwe bewoners van de ‘Vogelkooi’.© jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV