© Play Media

‘Assisen’ komt eindelijk tot ontknoping: dit zijn de meest waarschijnlijke scenario’s

“Ik zal nooit vertellen wat er die nacht gebeurd is.” Met die bekentenis liet Eveline Van Laecke de ‘Assisen’-kijker een week geleden achter. Zij wéét wat er de nacht van de moord op Samuel Indria gebeurde. Vanavond komt de kijker het ook te weten. De mogelijke scenario’s zijn eindeloos, maar onderstaande lijken ons het meest waarschijnlijk.

Eline Debie

Eveline beschermt de ouders van Maya

Eveline weet wat er gebeurde, maar wil het niet vertellen. Daaruit valt af te leiden dat ze iemand beschermt door de waarheid voor zich te houden. Eén van de meest geopperde theorieën stelt dat de vader, moeder of beide ouders van Maya de dansleraar van kant maakten. Eveline zag of weet dat en offerde zich voor hen op. Zo sust ze voor een deel haar geweten, dat aan haar knaagt sinds ze haar beste vriendin liet stikken voor een nacht bij Samuel, net op het moment dat zij haar het meest nodig had.

© Play Media

Het motief van de ouders van Maya is duidelijk. Hun dochter stapte uit het leven nadat ze misbruikt werd door fysiotherapeut John Nasser. Samuel wist van het misbruik en reageerde allesbehalve correct toen Maya hem alles toevertrouwde. Vervolgens profiteerde hij van het tragische verhaal door te scoren met een voorstelling over #MeToo, en dus over Maya. Haar ouders gaven nochtans aan dat ze dat geen fijn idee vonden.

Of heeft de zoon en/of de nanny het gedaan?

Niemand maakte zich de voorbije afleveringen verdachter dan nanny Maria. Waarom pak je je boeltje zodra de hoofdverdachte van een moord onschuldig bevonden wordt? Is ze bang dat er opnieuw een onderzoek komt en de pijlen op haar gericht worden? Meester Craps ontdekte tijdens het proces dat Maria in de buurt van de plaats delict was op het moment van de moord. Bovendien maakte ze zich kort voor de voorstelling al eens erg kwaad op Samuel. Ze is als een mama voor Olivier, die heel erg gekwetst is geweest door zijn vader.

© Play Media

Van Olivier gesproken, de jongen heeft duidelijk een agressief kantje. Tijdens een ruzie sloeg hij zijn vader bijna de kop in met een dans-award. Vele kijkers vermoeden dat die prijs het zware voorwerp is waarmee Indria uiteindelijk vermoord wordt.

Je zou natuurlijk voor minder kwaad worden als je ontdekt dat je vader niet alleen een maitresse, maar ook een halfzus achterhield. Zéker als je verliefd bent op die verloren dochter. Kon Olivier zich op de avond van de voorstelling niet beheersen en belde hij daarna in paniek zijn nanny op? Als de moord met de award gebeurde, lijkt het wel meer op voorbedachte rade dan op een woede-uitbarsting. Hij moest het beeldje meenemen van thuis. Bovendien lijkt de band tussen Eveline en Olivier niet van die aard dat zij zou zwijgen voor hem.

© Play Media

Twee slachtoffers van Samuel

Misschien ligt het aan de indringende blik van Natali Broods, die wel vaker de rol van de gestoorde of gekwetste vrouw speelt. Maar mevrouw Indria, ofwel Sandrijn, kijkt naar haar man alsof ze ‘m al duizend keer vermoordde in gedachten, wat van haar één van de hoofdverdachten maakt.

LEES OOK. Gespot in nieuwe tv-reeks ‘Assisen’: ufo-huis tussen de bomen in Herentals

De preview van de laatste aflevering toont dat Olivier tegen zijn moeder wil vertellen wat hij ontdekte over Iris. Het zou weleens de druppel kunnen zijn voor Sandrijn, die jarenlang bedrog en vernedering verdroeg om haar zoon te beschermen. Bovendien zijn zij en Olivier de enigen die toegang hebben tot het vermoedelijke moordwapen, de award van Samuel. Het maakt het waarschijnlijk dat mevrouw Indria het beeldje wegstopte om Samuel symbolisch dood te slaan met zijn o zo belangrijke danscarrière.

© Play Media

Waarom Eveline haar zou beschermen? Omdat ze beseft dat ze allebei slachtoffers waren van Samuel Indria misschien. Omdat dat voor een gevoel van verbintenis zorgt. Daarnaast is in de preview te zien hoe Samuel Eveline wurgt in het steegje waar hij later vermoord teruggevonden wordt. Verschillende kijkers vermoeden dat de moordenaar van Samuel weleens tegelijkertijd de redder van Eveline zou kunnen zijn.

Eveline is toch schuldig

Eveline werd vrijgesproken door de kijker, maar niemand durft met zekerheid zeggen dat de ballerina het sowieso niet gedaan heeft. Er is te weinig bewijs en te veel twijfel om haar te veroordelen, maar ze kan de dader wel zijn. Eveline loog over haar alibi: ze rookte helemaal geen sigaret op een bankje, maar stapte meteen terug naar de plaats waar Samuel vermoord werd. Dat geeft haar veel tijd om hem te vermoorden. Waarom zei ze niet gewoon de waarheid? Misschien liet de jury zich te veel leiden door emotie en had mevrouw Van Laecke wel achter de tralies moeten zitten.

© Play Media

Als we de veelgemaakte vergelijking met Eén-serie De twaalf bekijken, is dat zeker een optie. Waren we er in 2019 ook niet massaal van overtuigd dat de arme vrouw onschuldig terechtstond? Dat Frie haar dochter té graag zag om haar te vermoorden? De teleurstelling was groot toen bleek dat ze ’t toch deed.

Een massale moordpartij

Lieven en zijn vieze filmpjes, John Nasser en zijn vieze handjes, Jonas omdat hij baas wilde worden van de dansschool,...: er zijn veel personages die een reden hebben om Samuel Indria kwaad te doen. Misschien weten ze allemaal wel wie de dodelijke klappen uitdeelde, maar beschermt iedereen de moordenaar. Waarschijnlijker is dat zij er niets mee te maken hebben en vooral voor verwarring moeten zorgen. Well played.

LEES OOK. Vic De Wachter en Gilda De Bal spelen ook koppel in nieuwe Play4-serie ‘Assisen’: “Jammer dat er weinig vraag is naar oudere acteurs”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER