© BELGA

De Moor: “Niet alle in beslag genomen goederen op kabinet moeten openbaar worden verkocht”

Niet alle items uit het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor die de deurwaarder op de lijst heeft gezet om in beslag te worden genomen, moeten ook openbaar worden verkocht. Dat heeft de Moor woensdag gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Bron: belga

Door het aanslepende tekort aan opvangplaatsen in het asielnetwerk werd de overheid de voorbije maanden al talloze keren veroordeeld. Dat resulteerde in een hoop dwangsommen, volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) intussen goed voor 168 miljoen euro.

De staatssecretaris betaalt die niet, en dus kwam een deurwaarder in februari op haar kabinet een lijst opstellen met goederen die niet essentieel zijn voor de werking van dat kabinet, en dus in beslag kunnen worden genomen en uiteindelijk openbaar kunnen worden verkocht. Het gaat onder meer om stoelen, tafels, bureaus en kasten.

De Moor kondigde toen aan “alle juridische stappen” te zullen zetten om een effectieve inbeslagname en een openbare verkoop te vermijden. Volgens de staatssecretaris heeft de beslagrechter intussen geoordeeld dat een deel van de goederen op die lijst wel degelijk essentieel is voor de werking van het kabinet. Dat antwoordde ze woensdag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken op vragen van Barbara Pas (Vlaams Belang) en Theo Francken (N-VA).

Die goederen gaan dus niet onder de hamer. Om welke items het precies gaat, is niet duidelijk, al gaf de staatssecretaris wel aan dat een koffiezetapparaat dat gehuurd werd van een derde firma niet openbaar kan worden verkocht. De andere goederen op de lijst worden normaal gezien wel verkocht, al is daar volgens de Moor nog geen datum voor vastgelegd.

Ook op het kabinet van premier Alexander De Croo zouden trouwens goederen in beslag worden genomen, maar daar is de deurwaarder volgens de staatssecretaris nog niet langsgeweest om een lijst op te stellen. De Moor herhaalde nog eens dat ze de dwangsommen en inbeslagnames betreurt. “Die kosten veel tijd en energie, en leveren geen extra plaatsen in het asielnetwerk op.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER