Themabeeld© Shutterstock

Experts van valideringscommissie over eindtermen stappen op, uit onvrede met communicatie Weyts en koepels

Uit onvrede met de communicatie van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)  en de onderwijskoepels over de nieuwe eindtermen zijn de vier experts van de valideringscommissie opgestapt. Dat meldt Knack. Het viertal voelt zich buitenspel gezet, in de eerste plaats door de communicatie van minister Weyts en de onderwijskoepels. Zij lieten dinsdag weten dat ze het eens geworden zijn over de zogenaamde minimumdoelen.

jvhBron: BELGA

De vier academici die deel uitmaakten van de valideringscommissie die moet nagaan of de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs helder geformuleerd en evalueerbaar zijn, hebben woensdag ontslag genomen, bevestigt commissievoorzitter Luc De Man. De vier leden zijn Jan Vanhoof (Universiteit Antwerpen), Elke Emmers (UHasselt), Fien De Paepe (KU Leuven) en Nancy Van Ranst (Odisee Hogeschool).

LEES OOK. Geen eindtermen meer maar ‘minimumdoelen’ in het onderwijs: Ben Weyts en koepels raken het eens over hervorming 

De vorige versie van die eindtermen, die ondertussen tot minimumdoelen zijn herdoopt, werden vorig jaar door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Het Hof volgde daarmee de redenering van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de Steinerscholen dat de eindtermen zo gedetailleerd waren dat ze amper nog ruimte lieten voor een eigen pedagogisch project. 

Na dat arrest gaf minister Weyts de onderwijskoepels de opdracht om een nieuw voorstel uit te werken. De valideringscommissie moest nagaan of de nieuwe minimumdoelen wel concreet en duidelijk genoeg waren. De voorbije maanden formuleerde ze heel wat opmerkingen, maar de overkoepelende ontwikkelcommissie zou daar maar mondjesmaat rekening mee hebben gehouden. 

Uiteindelijk hebben minister Weyts en de onderwijskoepels niet meer gewacht tot alle punten van onenigheid waren uitgeklaard. Van de 596 minimumdoelen zou er een honderdtal nog niet door de commissie gevalideerd zijn. Scholen en leerkrachten wilden eindelijk weten wat er volgend schooljaar van hen wordt verwacht.

In een reactie laat Weyts weten dat hij “persoonlijk en veelvuldig bemiddeld heeft tussen de diverse academici en experten allerhande”. “Er zijn nog verschillende aanpassingen gebeurd in functie daarvan. Soms waren het ook dovemansgesprekken, waar ons onderwijs niets aan heeft. Soms blijven mensen kamperen op hun stellingen, maar onze scholen hadden wel een houvast nodig voor de paasvakantie”, zegt hij nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER