© Joren De Weerdt

Eens para, altijd para, zelfs op 83ste!

Halle-Zoersel -

Ze zijn elk jaar met wat minder, en toch blijven de veteranen van het derde bataljon paracommando’s, 16de detachement, die in 1959 en 1960 in Congo dienden, elk jaar samenkomen in Halle-Zoersel. De intussen gemiddeld 83-jarige rode baretten haalden woensdag herinneringen op aan hun tijd in Kindu en Kasongo.

Al sinds 1982 komen de veteranen samen. Leo Van Dyck uit Halle-Zoersel is de grote trekker van die culinaire reünies. Tien maanden samen op missie in Congo schept een band voor het leven. De jongens, nu gevestigde mannen op leeftijd, waren miliciens die voor de para-opleiding hadden gekozen.

Het derde bataljon para’s, 16de detachement, 2de compagnie De Leeuwen van peloton C vervulde onder kolonel Hubert de Maene in die woelige periode rond de onafhankelijkheidsverklaring in Congo de meest uiteenlopende opdrachten. Het bataljon werd vooral beroemd omdat het de lijkkisten van Joseph Lippens en Henri De Bruyne moest opgraven, militairen die tijdens de slavenoorlog in Congo waren gesneuveld.

Ook de echtgenotes zijn altijd welkom om het eetfeest in het KLJ-lokaal van Halle. Eens para, altijd para. kma

© Joren De Weerdt

De echtgenotes worden ook steevast bij het feest betrokken.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners