De leerlingen van de Berenklas stellen zelf de resultaten voor van de energieuitdagingen die ze aangingen.© RR

Kinderen helpen school De Leeroase energiezuiniger te werken

Geel -

De Berenklas van vrije basisschool De Leeroase in Geel-Stelen ging de Energy Challenges aan en wist door een reeks kleine maatregelen heel wat energie te besparen. De leerlingen stellen de resultaten nu voor.

Meester Stijn van de Berenklas in De Leeroase tekende vorig jaar in op de Energy Challenge die IOK en Good Planet voor scholen opzetten. De leerlingen van de derde graad in de lagere school gingen bij aanvang van het schooljaar aan de slag met een reeks acties om de gebouwen en werking energiezuiniger te maken. Dat het vaak met kleine ingrepen al een flinke slok op de borrel kan schelen, bewijzen ze tijdens de resultaatvoorstelling in aanwezigheid van de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA). 

© RR

“We gingen zelf op zoek naar energievreters in de school, apparaten die veel elektriciteit verbruiken”, vertellen ze. Met de GoodSchoolDigitool brengen we ons energieverbruik in kaart en leren we die grafieken te analyseren, om te zien waar ons verbruik hoog ligt. Tegelijk zoeken we manieren om dit verbruik te limiteren. Zo hebben we de oppervlakte van de radiatoren gemeten, de prijzen van radiatorfolie opgezocht en hebben die bevestigd. De school organiseert een wekelijkse veggiedag en op het einde van het schooljaar maken wij zelf veggiehapjes voor alle leerlingen.”

Maar de lijst loopt nog een eindje door. Burgemeester Celis is onder de indruk van de initiatieven en stelt prompt voor om zelf een keertje een les rond gezonde voeding en vitaminen te komen geven. (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners