Leden van de kindergemeenteraad van Lille overhandigen samen met burgemeester Marleen Peeters en schepen Luc De Backer het eerste label Kindvriendelijke Horeca aan Joren Boons en Josien Van Gestel (achteraan) van Koffie & Moor in Lille.© Bart Van den Langenbergh

Koffie & Moor ontvangt eerste label Kindvriendelijke Horeca: “We maken gemeente aantrekkelijker voor gezinnen”

Lille -

Het koffie- en lunchhuis Koffie & Moor op de Gierlebaan in Lille ontving woensdag als eerste Lilse horecazaak het label voor Kindvriendelijke Horeca. Het gemeentebestuur van Lille wil met dat label de gemeente aantrekkelijker maken voor toeristen en specifiek voor gezinnen. “Hier serveren we bijvoorbeeld de hele dag pannenkoeken”, zegt Joren Boons van Koffie & Moor.

Bart Van den Langenbergh

Leden van de kindergemeenteraad overhandigden samen met burgemeester Marleen Peeters (N-VA) en schepen van Toerisme Luc De Backer (Inzet) het eerste gouden label Kindvriendelijke Horeca aan Joren Boons en Josien Van Gestel, de uitbaters van de horecazaak Koffie & Moor op de Gierlebaan in Lille. De zaakvoerders bevestigden meteen de sticker van het label op een van de ramen van het eethuis. Koffie & Moor is nu officieel een kindvriendelijke horecazaak in de gemeente Lille. Een zevental andere cafés en eetgelegenheden ontvangt binnenkort hetzelfde label.

Verzorgingstafel

“We merken dat er op woensdagen, weekenddagen en tijdens schoolvakanties heel veel mensen met kinderen langskomen bij Koffie & Moor”, vertelt Joren Boons. “We spelen daar op in met een heel toegankelijke menukaart. Zo serveren wij de hele dag door pannenkoeken. In onze zaak hebben we een kinderhoekje en achteraan op ons terras bevindt zich een afgesloten speelruimte met een zandbak en een bodem met schors. We vonden het ook belangrijk dat we een verzorgingstafel in onze toiletten installeerden.”

Joren Boons bevestigde de gouden ster met het label op een van de ramen van zijn horecazaak Koffie & Moor in Lille.© Bart Van den Langenbergh

Het lokaal bestuur van Lille stelde een lijst van criteria op waaraan een horecazaak moet voldoen om kindvriendelijk te zijn. Enkele basisvereisten zijn de aanwezigheid van een kinderstoel, een verzorgingstafel en een kindermenu met keuze uit drie gerechten. “Om een gouden ster te krijgen, vestigt het personeel extra aandacht op de aanwezigheid van kinderen door eerst voor eten voor de kinderen te zorgen, aangepast bestek en glazen aan te bieden of op te letten met warme gerechten en scherpe messen op tafel”, legt schepen Luc De Backer uit. “Het doel van dit label is om het gemakkelijker te maken voor toeristen om hun vakantie te boeken. We willen Lille aantrekkelijker maken voor toeristen, en in dit geval voor gezinnen, door allerlei hulpmiddelen aan te reiken. Een vernieuwde website met horecagids en overzicht van de picnickplaatsen was daar in september 2022 het begin van. Nu kan er ook gefilterd worden op kindvriendelijke horeca en is er ook een overzicht van kindvriendelijke wandel- en fietsroutes.”

De gemeente Lille deelt labels Kindvriendelijke Horeca uit.© RR

Placemats

De horecazaken met een kindvriendelijk label ontvangen van de gemeente placemats met de toeristische bezienswaardigheden en met een kleurplaat met Lilse blikvangers. Ze krijgen ook een Memoryspel met tekeningen van de tekenacademie over lokale toeristische trekpleisters en een duurzame houten pennenhouder met kleurpotloden. “Op 14 juli van dit jaar nemen we vier nieuwe fietsroutes langs speelruimten in gebruik. Deze routes zijn ideaal voor toeristen en natuurlijk ook voor lokale gezinnen”, vertelt Luc De Backer. “We nemen ook onze eigen routes onder de loep om ze kind- en rolstoelvriendelijker te maken. Uiteindelijk wil Lille het label van Kindvriendelijke Gemeente behalen.”

Bij Koffie & Moor in Lille is er ook een afgesloten speelruimte met zandbak beschikbaar.© Bart Van den Langenbergh

www.genietvanlille.be/kindvriendelijke-horeca

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille