Vorig jaar ging het Galabal door in dancing Carré.© Lumen Photography

Leuvense studentenvereniging boekt eigen chartertreinen voor prestigieus galabal in Antwerpen-Centraal

Antwerpen -

Antwerpen-Centraal is vrijdagavond het decor van een galabal van de Leuvense studentenvereniging Ekonomika. Die zoekt elk jaar een originele locatie voor haar galabal en vond die nu dus in hartje Antwerpen. De vereniging legt zelfs chartertreinen in, rechtstreeks van Leuven naar Antwerpen en terug.

Rebecca Van Remoortere

De Oriënt Express is er niets tegen. Vrijdag is het al glitter en glamour wat de stationsklok slaat in Antwerpen-Centraal. De Leuvense facultaire studentenvereniging Ekonomika nodigt 1.500 leden uit voor het jaarlijkse galabal. Dat gaat door in de statige inkomhal van het station, voorafgegaan door een diner voor de laatstejaars in Café Royal. Op zich al goed geregeld door de studenten, maar daar stopt het nog niet.

“NMBS legt voor ons twee chartertreinen in die rechtstreeks van Leuven naar Antwerpen en terug rijden. Er kunnen zo’n duizend studenten mee. Die komen dan in hun galakledij rechtstreeks aan op het perron in Antwerpen. De trein stopt nergens anders en doet er dus maar een halfuurtje over. Normaal duurt dat traject veel langer”, zegt Wout Lippens van Ekonomika.

De studenten gaan over een rode loper naar het feest in de inkomhal. “Er arriveert een trein om 22u en één om middernacht en ze vertrekken terug om 3.30u en om 5.10u ’s morgens. Alle 1.500 tickets waren razendsnel de deur uit. We willen dus benadrukken dat er niemand meer binnen kan zonder ticket.”

Het presidium van Ekonomika zoekt elk jaar een bijzondere locatie voor het galabal. “Vorig jaar zaten we in Carré in Willebroek, het jaar daarvoor in de AED studio’s in Lint. Maar deze locatie wordt toch wel heel moeilijk te overtreffen voor de organisatoren van volgend jaar. We hadden zeker tien meetings met mensen van de NMBS om alles georganiseerd te krijgen”, aldus Wout.

Volgens Wout zijn de muren van het station dik genoeg om de geluidsoverlast ’s nachts tot een minimum te beperken. “De studenten verspreiden zich daarna ook niet over de stad, maar blijven in het station. De inkomhal wordt speciaal voor ons, net voor het feest, helemaal afgesloten. De studenten die in Antwerpen wonen, kunnen natuurlijk wel gewoon in de stad blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners