© ATV

BASF vliegt chemische stalen per drone rond in Antwerpse haven

Op de site van BASF in de Antwerpse haven vlogen woensdag drones rond. De testvluchten kaderen in een project om analysestalen vanop schepen niet langer met bestelwagens, maar met drones naar het laboratorium te brengen.

jvbo

BASF stapt als partner in ‘Samplifly’, een initiatief van drone-operator ADLC en testbedrijf SGS. Dat project wil op een efficiëntere manier de (petro-)chemische lading van binnenkomende schepen testen. Op dit moment moeten schepen met een petrochemische lading aanmeren en gaan de analysestalen via wegtransport naar laboratoria, een tijdsintensief en weinig duurzaam proces. Door drones in te zetten, kunnen die transporten volgens de partners vier keer sneller en met 80% minder CO2-uitstoot gebeuren.

De drones kunnen tot 40 kilometer ver vliegen en worden bestuurd in een controlekamer, buiten het gezichtsveld van de piloot. Omdat de drones gevaarlijke producten zullen vervoeren in een industriële omgeving, zijn de vluchten onderworpen aan strenge veiligheidsvoorschriften. Het gaat volgens de initiatiefnemers ook over een Europese primeur.

Woensdag vonden er al enkele succesvolle testvluchten plaats op de productiesite van BASF. Seçmen Akbas, Innovation & Technology Manager bij BASF Antwerpen, is enthousiast dat BASF kan meewerken aan het innovatieve project. “Na een aantal voorgesprekken waren we snel overtuigd van het veiligheidsontwerp en de projectaanpak. Wij geloven in de capaciteiten van de projectpartners om dit project veilig en succesvol af te ronden.”

LEES OOK. Drones voor transport van stalen of pakjes en haveninspecties: waar en wanneer spot je ze boven Antwerpen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER