© BELGA

Twee jaar cel geëist voor duw met fatale afloop voor zeventiger

Het openbaar ministerie heeft woensdag twee jaar cel met uitstel gevorderd tegen Geoffrey J. (37) uit Antwerpen. Hij had twee jaar geleden een 76-jarige man een duw gegeven tijdens een banale discussie over de plaatsing van een stopcontact. Het slachtoffer viel op zijn achterhoofd en overleed later in het ziekenhuis.

blgBron: BELGA

De beklaagde wilde een elektrische laadpaal laten installeren, maar had daarvoor geen toestemming gekregen van de syndicus van het appartementsgebouw. Een extra stopcontact mocht wel. Op 19 november 2021 was hij samen met een elektricien naar de garage getrokken en liep daar het latere slachtoffer tegen het lijf.

De zeventiger ging met de plaatsing van het stopcontact niet akkoord en het kwam tot een discussie. Geoffrey J. verloor daarbij zijn zelfbeheersing en gaf hem een duw. De man viel achterover en belandde op zijn achterhoofd. De beklaagde verwittigde meteen de hulpdiensten. Het slachtoffer werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar later aan de gevolgen van een schedelbreuk.

Personal space

Geoffrey J. staat nu terecht voor opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg. Zijn advocaat voerde geen betwisting over de feiten, maar wilde ze wel kaderen. “Mijn cliënt had toestemming gekregen voor de plaatsing. Het slachtoffer maakte daar toch een probleem van en zei dat hij het stopcontact zou afbreken. Hij stapte vervolgens zonder mondmasker in de ‘personal space’ van mijn cliënt, op een moment dat het aantal coronabesmettingen weer in stijgende lijn was. Hij gaf hem een lichte duw om terug wat afstand te creëren, maar het slachtoffer viel als een plank achterover. Hij voelt zich schuldig dat er door zijn toedoen iemand gestorven is”, stelde meester Nick Heinen, die een opschorting vroeg.

De beklaagde vertelde de rechtbank dat hij die zware gevolgen nooit heeft gewild. “Ik neem mijn verantwoordelijkheid en wil nogmaals mijn excuses aanbieden”, zei Geoffrey J. Hij heeft volgens zijn advocaat ook al een bedrag voor de nabestaanden gestort. Meester Jan De Man, die voor de nabestaanden optreedt, merkte op dat ook Geoffrey J. simpelweg een stap achteruit had kunnen doen om meer afstand te creëren en dat de gevolgen dan een pak minder zwaar hadden geweest.

Het vonnis valt op 25 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen