Moskee Al Buraq in de Generaal De Ceuninckstraat. De geloofsgemeenschap is al actief sinds 1985.© Leen Van de Sande

Stad zet licht op groen voor erkenning Mechelse moskee Al Buraq: “We kijken uit naar samenwerking”

Mechelen -

De stad Mechelen heeft het licht op groen gezet voor de erkenning van moskee al Buraq als lokale geloofsgemeenschap. Daardoor kan de moskee steun krijgen van Vlaanderen. “We zijn verheugd dat het stadsbestuur bevestigt dat we een plek zijn waar verbinding en solidariteit centraal staan”, zegt Ilias Okrich van Al Buraq.

Sven Van Haezendonck

Een decreet van minister Bart Somers (Open Vld), dat het Vlaams Parlement in het najaar van 2021 goedkeurde, maakt de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen mogelijk. In ruil voor die erkenning en de daaraan gekoppelde steun moeten ze wel voldoen aan voorwaarden. Een stadsbestuur heeft daarin een belangrijke adviserende stem.

Voor Al Buraq in de Generaal De Ceuninckstraat, sinds 1985 actief in de Dijlestad, heeft de gemeenteraad de aanvraag tot erkenning begin deze week goedgekeurd. Dat na een inhoudelijke en financiële analyse van de gemeenschap. Alle politieke fracties steunen de erkenning, behalve Vlaams Belang.

Sterke lokale verankering

“Wij onderhouden al vele jaren duurzame contacten met de moskee. De gemeenschap staat altijd klaar voor vragen van de buurt of de stad. De lokale verankering is sterk en hun rol in het gemeenschapsleven is groot”, zegt Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Diversiteit.

De schepen wijst erop dat Al Buraq een belangrijke partner was tijdens de coronapandemie. “Onder meer met de actie rond voedselpakketten is de gemeenschap er ook voor kwetsbare Mechelaars, ongeacht hun achtergrond. Een positief advies om Al Buraq officieel te erkennen, is dus meer dan terecht”, vertelt De Francesco.

Na erkenning door Vlaanderen moet de geloofsgemeenschap bijvoorbeeld een register met giften bijhouden en buitenlandse inmenging en financiering zijn verboden. “Een nieuw opgerichte Vlaamse informatie- en screeningsdienst ziet daarop toe. Als stad verkiezen we een erkende lokale geloofsgemeenschap boven een niet-erkende”, zegt Arthur Orlians (Vld-Groen-m+), schepen van Financiën en Juridische zaken.

In dialoog treden

Al benadrukt hij dat het over meer dan controleren gaat. “Met een erkende geloofsgemeenschap is het ook eenvoudiger om in dialoog te treden. De geloofsgemeenschap wordt zo een echte partner van de overheid, iets wat Al Buraq in feiten al jaren is. Het is een positief signaal vanuit de moskee die graag wil worden erkend. Ik ben blij dat we dit als stad omarmen”, vertelt Orlians.

Bij moskee Al Buraq zijn ze ook tevreden. “We kijken uit naar de samenwerking om een vervolg te breien aan ons positief verhaal”, zegt Okrich.

Moskee Al Buraq.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen