De trotse leerlingen en hun leerkracht met minister van Mobiliteit Lydia Peeters.© Ward Bosmans

Leerlingen GO! Atheneum gaan in gesprek met minister Lydia Peeters

Bornem, Mechelen -

De leerlingen van de derde graad verzorging van GO! Atheneum Klein-Brabant hebben vorig jaar de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs gewonenn door deel te nemen aan Jonge Wegweters. Zij mochten hun plannen voor een betere verkeersveiligheid woensdag voorstellen aan de beleidsmakers, onder wie minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), tijdens een evenement in congrescentrum Lamot in Mechelen.

Ward Bosmans

“Vandaag wordt hier het project Jonge Wegweters van Bataljong gelanceerd”, zegt leerkracht PAV Irina Dierickx. “Wij kregen een jaar geleden van de Jeugddienst van Bornem de vraag of wij wilden meewerken aan dit project. De opdracht die we kregen was om in Bornem op zoek te gaan naar knelpunten inzake verkeersveiligheid. De leerlingen hebben hun bevindingen mooi gebundeld en alles voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen en aan de politie. De jeugddienst heeft ons project dan ingediend voor de Verkeersveiligheidsprijs 2022 en tot onze verbazing hebben wij gewonnen. Wij mogen ons project hier vandaag aan het beleid voorstellen.”

“Het was een keileuke ervaring om dit te mogen voorstellen voor een groot publiek”, zegt leerling Chloé Lauwers. Merema Tahiri vond het best spannend. “Ik was heel zenuwachtig.” “We werkten voor de voorstelling met cadeauboxen die we één voor één uitpakten”, leggen Elvedina Tahiri en Chelsey Verkoelen uit. “In elke doos zat een ander thema. We hadden onder andere een situatie aan het station in Bornem en in de Boomstraat.” Graciela Nganga neemt elke dag de trein naar Bornem. “Ik vond het daar nogal gevaarlijk omdat er te weinig verlichting was op het fietspad richting Willebroek. We hebben voorgesteld om er verlichting te plaatsen.”

Wel degelijk impact hebben

Enkele van de voorstellen van de leerlingen werden ondertussen al in de praktijk gebracht. “In de smalle weg, ter hoogte van de brandweer van Bornem en vlak bij onze school, is nu eenrichtingsverkeer ingevoerd zodat het verkeer er veiliger verloopt. Er werden ook al fietsstraten ingevoerd in het centrum van Bornem en er is een oplossing voor de parkeerproblemen aan onze school”, zegt Chloé Lauwers.

“We hebben geleerd dat we wel degelijk een impact kunnen hebben op een verkeersveilige omgeving. We moeten niet wachten op anderen om er iets aan te doen, maar kunnen zelf in actie schieten. Zo komt er sneller een oplossing”, zegt Joran Brys.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bornem