Het AZ Sint-Maarten in Mechelen. — © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
Internering gevraagd voor man die spoedverpleegkundigen te lijf gaat tijdens psychose: “Hij moet hulp krijgen”
Een man uit Mechelen stond woensdag in de correctionele rechtbank van Mechelen terecht voor agressief gedrag op de spoeddienst van het AZ Sint-Maarten. Tijdens een psychose ging hij verscheidene verpleegkundigen en ambulanciers te lijf. Het parket vraagt om de man, die al lang met psychische problemen kampt, te interneren.
De feiten speelden zich af op 24 september vorig jaar. De beklaagde zat op dat moment zo diep dat hij zichzelf begon te verminken. Met een brandwonde aan zijn hoofd en een snijwonde ging hij naar de spoeddienst van het AZ Sint-Maarten, waar hij door het lint ging. “De man kreeg een psychose en viel meerdere verpleegkundigen en ambulanciers aan. Hij deelde stampen en vuistslagen uit. Enkele verplegers liepen verwondingen op en het voorval liet een diepe indruk na op de spoeddienst”, zegt het Openbaar Ministerie.
Na het incident maakte de man ook nog amok op de Mechelse Veemarkt, waarna hij werd opgepakt en opgenomen in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel. Een deskundige stelde vast dat hij aan een ernstige geestesstoornis lijdt. De man kampt al vanaf zijn vroege jeugd met psychische problemen en lijdt aan een dubbeldiagnose. Dat wil zeggen dat hij zowel met een persoonlijkheidsstoornis als met een verslavingsproblematiek af te rekenen krijgt. Zijn familie probeert hem naar eigen zeggen al jaren op te laten nemen in gespecialiseerde centra, maar zonder succes.
Spijt
“We willen de feiten op de spoeddienst zeker niet goedpraten of minimaliseren, maar net voor het incident werd een opname van mijn cliënt wederom geweigerd. Hij wil residentieel opgenomen worden. De hulpvraag is groot, maar hij kreeg altijd nul op het rekest”, zegt advocaat Dieter Vanhemelryck.
De moeder van de man nam kort nadien contact op met het ziekenhuis om zich te verontschuldigen in naam van haar zoon. Zelf heeft hij naar eigen zeggen ook berouw. “Ik heb heel veel spijt van wat ik gedaan heb en wil dit nooit meer laten gebeuren”, zegt hij.
Het parket stelde voor om de man te interneren. In afwachting van een plek waar hij gespecialiseerde hulp kan krijgen, wordt hij dan uit veiligheidsoverwegingen opgesloten in de gevangenis. “Mijn broer hoort niet thuis in de gevangenis, maar het belangrijkste is dat hij geholpen kan worden”, sprak zijn zus tijdens de zitting. Ook zijn advocaat drong aan op een snelle residentiële opname in een gespecialiseerde instelling.
De rechter doet een uitspraak op 19 april.
Hoofdpunten
GVA-ONDERZOEK. Airbnb en Booking.com misbruikt voor sekswerk: “Bij 8 op de 10 controles is er verdoken thuisprostitutie”
Prostitutie in Antwerpse flats die te huur zijn voor toeristen, bewoners gebouw ongerust: “Vreemde figuren komen en gaan”
STANDPUNT. De strijd tegen illegale prostitutie moet worden gevoerd
Antwerpen volgt Gent niet met speciaal verlof voor trans ambtenaren: “Geen onderscheid maken op basis van gender”
MEER OVER Rechtbank Mechelen
Mannen staan terecht voor verkeersagressie maar ontkennen met klem
Drugsverslaafd koppel pleegt diefstallen en riskeert celstraf: “Van stuk chocolade en hoofdtelefoon tot zelfs auto gestolen”
Politie onderschept drugsdealer bij verlaten E19: “Drugs verstopt in spleet van het dashboard van de wagen”
Drugskoerier staat terecht: “Opdrachtgever gaf hem 10 euro per gram cocaïne die hij aan klanten bezorgde”