Het Timmermans-Opsomerhuis zoekt een koper of erfpachtnemer.© Chris Van Rompaey

Liers stadsbestuur wil zo vlug mogelijk af van voormalig Timmermans-Opsomerhuis (maar erfpacht kan ook)

Lier -

De stad Lier was van plan om het leegstaande Hof van Geetruyen, waarin tot voor enkele jaren het Timmermans-Opsomerhuis gevestigd was, in 2025 te verkopen. N-VA en Open Vld hebben nu beslist om de verkoop te vervroegen. Ze voegen nu wel de mogelijkheid tot erfpacht toe.

Chris Van Rompaey

Het Hof van Geetruyen is sinds 1917 eigendom van de stad Lier. Van 1968 tot 2018 stond het gebouw bekend als Timmermans-Opsomerhuis en huisvestte het werk van de belangrijkste lokale kunstenaars. Daarna maakten enkele scholen gebruik van het voormalige museum, maar de meeste verhuisden dit najaar naar het voormalige Zwartzustersklooster. Alleen op de eerste verdieping wordt nog les gegeven.

Meerwaarde

Het college van burgemeester en schepenen wilde het gebouw in de loop van 2025 verkopen of in erfpacht geven. “Pas recent hebben we beslist om dit te vervroegen. Daarvoor starten we de komende maanden een procedure op. Belangrijkste aspecten hierin zijn onder meer een correcte prijs, maar vooral ook de invulling. Die móét voor onze stad een meerwaarde betekenen op cultureel, toeristisch of maatschappelijk vlak”, benadrukte schepen van Patrimonium en Onroerend Erfgoed Sabine Leyzen (Open Vld) op de gemeenteraadszitting.

Gemeenteraadslid Katrien Vanhove (Groen-Lier&Ko) wilde de nieuwe timing weten, maar kreeg daarop geen antwoord. Jouw krant stelde daarom die vraag nadien aan burgemeester Rik Verwaest (N-VA). Zijn antwoord: “Er doken enkele interessante kopers op met een invulling voor dit pand die we wel zien zitten. Het zou gek zijn dat we dan gaan wachten gewoon maar om te wachten. Als we dat doen, riskeren we dat we die kandidaat-kopers kwijtspelen. De verkoop of het in erfpacht geven kan ten vroegste tegen het einde van dit jaar plaatsvinden.”

Wel of niet eigenaar?

De mogelijkheid om het Hof van Geetruyen eventueel in erfpacht te geven, komt er op vraag van schepen Sabine Leyzen. Zij zei in december: “Ik zou alleszins de discussie opnieuw willen aangaan voor het behoud van dit gebouw, eventueel met een gestuurde invulling vanuit de stad en sowieso met het oog op het genereren van inkomsten. Het is een te mooie locatie in onze stad om zomaar te verkopen.” Door het systeem van erfpacht blijft de stad eigenaar van het gebouw. De erfpachtnemer moet het gebouw zelf restaureren en onderhouden.

De stad Lier wil het Hof van Geetruyen al langer verkopen. Meerderheidspartijen N-VA en Open Vld namen deze beslissing al in 2015. Twee jaar geleden raamde het schepencollege de verkoop van het Hof van Geetruyen op 800.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier