Themabeeld?.© gettyimages

Slachtoffer getuigt op proces tegen drie fietsdieven: “De diefstal leverde me een hoop miserie en kosten op”

Mechelen, Willebroek -

Drie mannen uit Mechelen en Willebroek riskeren celstraffen tot 37 maanden voor het stelen van een groot aantal elektrische fietsen. Terwijl de vermoedelijke leider van de bende thuis zat met een enkelband, gingen de anderen fietsen stelen. De beklaagden minimaliseren hun rol in het verhaal en wijzen vooral naar elkaar.

Stijn Van de Sande

In juni vorig jaar startte de politie een onderzoek op nadat een van de slachtoffers melding had gemaakt van het feit dat haar elektrische fiets gestolen werd. “Door de camerabeelden zagen de speurders dat er versceeiene fietsdiefstallen gelinkt konden worden aan het hetzelfde busje, dat telkens in de buurt was. Het ging om het voertuig van A.T.”, zegt het parket. “Hij maakte de sloten van de fietsen los, laadde ze in het busje en zette ze af aan de woning van M.B. in Willebroek.”

De veertiger uit Willebroek wordt door het parket aanzien als de leider van de dievenbende. Op het moment van de feiten zat hij thuis met een enkelband. “Hij stuurde A.T. aan en verkocht de fietsen via zijn eigen Facebookprofiel. Hij gebruikte ook het Facebookaccount van een andere kompaan voor de verkoop van de gestolen fietsen”, klinkt het. “Tot slot kon ook beklaagde K.R. uit Mechelen gelinkt worden aan meerdere diefstallen van elektrische fietsen.”

Een hoop miserie

In totaal werden zeventien diefstallen aan het trio gelinkt. Maar A.T. sprak zelf van dertig tot veertig fietsen die hij bij M.B. afleverde. Een van de slachtoffers getuigde in de rechtbank. “Het lijkt misschien maar een fiets, maar voor mij was het mijn enige vervoersmiddel. Ik ging ermee naar het werk, zette de kinderen af op school en deed er al mijn verplaatsingen mee. Hij was volledig uitgerust en veel geld waard. De diefstal leverde mij een hoop miserie en kosten op”, zegt ze. Haar advocaat vraagt een schadevergoeding van ruim 5.400 euro.

De beklaagden minimaliseren hun rol in het verhaal en wijzen naar elkaar. Zo beweert K.R. dat hij zelf geen fietsen gestolen heeft, maar alleen in het busje zat als passagier toen A.T. de tweewielers inlaadde. M.B. bekent dat hij gestolen fietsen verkocht via Facebook om zijn drugsverslaving te kunnen bekostigen, maar ontkent de leider te zijn van de bende. “Ik was zwak en had de fietsen niet mogen aannemen, maar ik kan de tijd niet terugdraaien. Nu focus ik me op het terugbetalen van de slachtoffers. Ik verdien niet veel in de gevangenis, maar die mensen vergoeden is nu mijn prioriteit.”

37 maanden cel

Alle beklaagden hebben een goedgevuld strafblad. Vooral M.B. en K.R. hebben heel wat op hun kerfstok, waaronder ook soortgelijke feiten. Het Openbaar Ministerie wil daarom een krachtig signaal geven. “Ik vorder een effectieve celstraf van 37 maanden voor M.B., twintig maanden voor A.T. en veertien maanden voor K.R.”, zei de procureur. De raadsman van M.B. stelde een straf met probatie-uitstel voor, terwijl de advocaat van K.R. de vrijspraak vroeg. A.T. was niet aanwezig op de zitting en liet zich ook niet vertegenwoordigen.

De rechter velt een vonnis op 26 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen