Een kaartje dat de situatie van de site Oud Veer weergeeft.© gemeente Niel

Bodemanalyses PFAS-onderzoek zijn geruststellend: “Waarden grondwater op sommige plaatsen wel afwijkend”

Niel -

Het lokaal bestuur van Niel heeft de resultaten ontvangen van de verkennende bodemonderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS die OVAM op verschillende locaties in de gemeente uitvoerde. Voornaamste conclusie is dat de bodemstaalanalyses geruststellend zijn.

Voor het grondwater is het verhaal wel enigszins anders. Daar wordt op sommige plaatsen de bodemsaneringsnorm overschreden. Er gelden daarom aangepaste voorzorgsmaatregelen rond de Korte Hamelweg, Samenwerkingsstraat, Landbouwstraat en Oud Veer onder meer rond het gebruik van grondwater voor consumptie of om de tuin te sproeien of het zwembad te vullen. Het advies luidt daar dat momenteel niet te doen.

“PFAS is een globaal probleem en Niel is geen uitzondering”, zegt burgemeester Tom De Vries (Open Vld). “Het is wel geruststellend vast te stellen dat in de bodem de PFAS-saneringsnormen niet zijn overschreden. Omdat de waarden voor het grondwater hier en daar wel afwijkend zijn, hebben we toch beslist om op bepaalde sites een beschrijvend bodemonderzoek te laten uitvoeren”, verduidelijkt hij.

Alle details over de resultaten en maatregelen op de betrokken sites vind je op www.niel.be.

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners