© RR

Gerecht maakt jacht op miljoenen van drugsmaffia in Antwerpen: antiquair opgepakt als leider witwasnetwerk

Politie en gerecht hebben vorige week de 46-jarige antiekhandelaar Jan H. gearresteerd, als kopstuk van een netwerk dat 10 miljoen euro zou hebben witgewassen voor drugsbazen in Dubai. Bij invallen werden grote hoeveelheden cash, een tiental luxewagens, exclusieve horloges en wapens in beslag genomen.

vdaa, sare

LEES OOK. ‘Black’ en ‘Madonna’ opgepakt in Turkije, Antwerpse drugsbaas zit er in asielcentrum

Het onderzoek tegen het witwasnetwerk rond antiekhandelaar Jan H. loopt al sinds 2020, maar kwam vorige week maandag tot een definitieve ontknoping. Politie en gerecht vielen simultaan binnen bij verdachten en firma’s in Antwerpen, Brasschaat, Stabroek, Knokke en Vorst. In opdracht van het Bureau van de Procureur-Generaal van Zwitserland werden op dezelfde dag in verschillende Zwitserse kantons door de federale politie en de kantonpolitie huiszoekingen uitgevoerd via rechtshulpverzoeken van de Belgische autoriteiten. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden huiszoekingen verricht.

Geen onbekende voor gerecht

Het onderzoek tegen de beruchte antiquair Jan H. kwam op gang in 2020, toen bleek dat H. grote bedragen, afkomstig van internationale drugssmokkel, zou witwassen. Jan H. was geen onbekende voor het gerecht, want in het grote Makreeldossier tegen de criminele organisatie van Abdelilah ‘Black’ El M. en Jimmy ‘Kleine Vis’ H. was zijn naam ook al opgedoken. Jan H. had samen met Jimmy H. en zijn toenmalige partner een antiekzaakje in de Kloosterstraat in Antwerpen. Jan H. zou zijn diensten als witwasser niet alleen hebben verleend aan de veroordeelde Jimmy H., maar hielp ook andere criminelen bij het versluizen van hun drugsgeld. Daarvoor deed hij een beroep op verschillende eigen firma’s en op een netwerk van medeverdachten.

Antiquair Jan H.© rr

De veertiger zou grote geldsommen hebben ontvangen, afkomstig van zogenaamde money drops, en zou ook cash aan anderen ter beschikking stellen. Op die manier fungeerde de antiquair als een soort Antwerpse hawala-bankagent, waar­bij geld­over­drach­ten via tus­sen­per­so­nen plaats­vin­den. Hij leverde volgens de speurders ook hand-en-spandiensten aan criminele organisaties die in de haven van Antwerpen partijen cocaïne uit containers willen halen via verschillende modi operandi. Zo zou zijn netwerk criminelen bijstaan in het investeren in dekladingen, waarin de cocaïne verstopt kan worden.

Internationale petroleumbedrijven

Samen met medebeklaagden zou hij ook geld van multinationals uit de petroleumsector witwassen door een systeem van valse contracten en valse facturen. Dat geld zou worden doorgestort naar eigen vennootschappen, maar ook naar rekeningen in de Verenigde Arabische Emiraten en Bulgarije. Voor het versluizen van dat geld zouden luxehorloges worden gekocht en verkocht. “Data uit Sky ECC hebben voor extra informatie gezorgd rond deze grootschalige witwaspraktijken”, zo bevestigt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “De speurders maakten in deze fase een berekening van het illegale vermogensvoordeel. Dat wordt op minstens 9,5 miljoen euro geraamd.”

Vijf mannen tussen 33 en 51 werden na de tussenkomst van de politie voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Antwerpen. Die heeft vier mensen aangehouden, onder wie één onder de modaliteiten van het elektronisch toezicht. Eén man werd vrijgelaten, maar moet zich aan voorwaarden houden. De raadkamer heeft afgelopen vrijdag de aanhouding van drie verdachten bevestigd. Voor de vierde wordt de zaak vrijdag behandeld. Een 46-jarige Israëli werd vorige vrijdag aangehouden en de raadkamer heeft zijn aanhouding vandaag bevestigd. De tenlasteleggingen luiden witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen