De slagbomen op de parking bij het Herentalse station staan nu nog permanent open, maar vanaf 30 mei gaan ze naar beneden.© Hans Otten

Stationsparking is vanaf 30 mei betalend, maar blijft ’s nachts gratis

Herentals -

Automobilisten moeten vanaf 30 mei betalen om hun voertuig op de grote parking aan het NMBS-station in Herentals te stallen. Het stadsbestuur kon wel bedingen dat die parkeerzone ’s nachts van 19u tot 7u gratis blijft.

Hans Otten

Terwijl er een volle maand geleden nog volop gesprekken aan de gang waren tussen het Herentalse stadsbestuur en NMBS over het betalend maken van de grote stationsparking verschenen de slagbomen en betaalterminals al op de site. Het werd meteen duidelijk dat de Belgische spoormaatschappij niet zinnens was om dat plan weer af te voeren. Intussen is ook bekend dat NMBS de parking vanaf 30 mei betalend maakt.

“Dit is zuur en we betreuren dat als stadsbestuur ten zeerste”, zegt schepen van Mobiliteit Eva Brandwijk (N-VA) op de vraag van oppositieraadslid Jan Bertels (Vooruit) over de maatregelen die de stad neemt. “De ingreep is wel nog te begrijpen als we de modal shift waar willen maken. Vanop andere plaatsen waar de parking betalend werd, blijkt dat pendelaars die niet zo ver van het station wonen voortaan de fiets nemen. Daarom heeft NMBS hier ook geïnvesteerd in een grote overdekte fietsenstalling met een afgesloten deel voor de duurste tweewielers.”

Blauwe zone

In ruil voor het onderhoud, sneeuw ruimen en zout strooien op de parking door de stadsdiensten kreeg Herentals van NMBS enkele toezeggingen. “Zo mogen we de parking gratis gebruiken vanaf 19u ’s avonds tot 7u ’s morgens”, legt schepen Brandwijk uit. “De parking is ook gratis in het weekend, op feestdagen en bij een tiental evenementen in de stad. De prijs van de parking ligt op 1,35 euro per uur voor treinreizigers, met een maximumbedrag van 8,10 euro per dag. Voor niet-reizigers is het 1,96 euro per uur met een maximum van 19,60 euro. Ook zijn er abonnementen te verkrijgen voor één, drie of twaalf maanden voor treinreizigers. Voor buren die graag gebruikmaken van de parking, is er een abonnementsformule van 79,90 euro per maand.”

Om te voorkomen dat de parkeerdruk in de zone rond de betalende stationsparking nog toeneemt, breidt het stadsbestuur de blauwe zone uit. Nu al kan je maximaal twee uur gratis parkeren met de parkeerschijf in de Schoolstraat, Stationsstraat, Kapucijnenstraat, Nieuwstraat en Hikstraat. Daar komen nu ook de parkeerzone tegenover het station, de kleine parking op het Stationsplein nabij de bushaltes en de verbinding tussen Belgiëlaan en Gandhiplein bij. De Belgiëlaan zelf blijft gratis en buiten de blauwe zone. “Onze diensten gaan streng controleren op de naleving van die parkeerregels”, besluit Brandwijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals