Ex-pastoor krijgt voorwaardelijke celstraf van 30 maanden voor aanranding drie kwetsbare personen

Arendonk -

Pater Luc V. (59), jarenlang pastoor in Arendonk, is door de correctionele rechtbank in Turnhout schuldig bevonden aan aanranding van drie kwetsbare personen. De vijftiger is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van dertig maanden. “De impact op de slachtoffers is zeer groot”, stelde de rechtbank.

Bart Van den Langenbergh

De rechtbank heeft pater Luc V. veroordeeld voor de aanranding van drie kwetsbare meerderjarige mannen die bij hem over de vloer kwamen. Luc V. bekende alleen de aanranding van een man met autisme die al jaren de tuin van zijn pastorie onderhield. De moeder van de man stapte op 30 augustus 2021 naar de politie om een klacht in te dienen. Toen ging de bal in Arendonk helemaal aan het rollen. Ook twee andere mannen die geregeld bij V. in de pastorie over de vloer kwamen, verklaarden dat ze werden aangerand. Na zijn voorleiding bij de onderzoeksrechter in oktober 2021 werd de pater vrijgelaten onder voorwaarden, maar hij was wel ontheven uit zijn ambt als priester en moest ook de pastorie in Arendonk verlaten.

Volgens de rechtbank waren er genoeg bewijzen om de vijftiger te veroordelen voor de aanranding van drie kwetsbare personen. “Hij was enkel uit op de bevrediging van zijn eigen verlangens en behoeften. De impact op de slachtoffers was groot”, luidde het oordeel van de rechters in Turnhout.

Luc V. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, volledig met probatie-uitstel. De man moet een gepaste begeleiding voor zijn seksuele en psychische problematiek volgen. Als hij nog een engagement voor vrijwilligerswerk wil aangaan, moet hij hiervoor eerst toestemming krijgen van de justitie-assistent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Arendonk