Themabeeld.© AP

Heist-op-den-Berg zegt ‘Hier Niet’ tegen online haatspraak: “We zien meer negatieve berichten” 

Het lokaal bestuur van Heist-op-den-Berg sluit zich aan bij het Hier Niet-initiatief tegen online haatspraak. Wie zich er op de sociale mediakanalen van de gemeente toch schuldig aan maakt, wordt voortaan verwezen naar de pagina van hierniet.be. “Wie dan nog volhardt, riskeert om geblokkeerd of gerapporteerd te worden”, luidt het.

Kristof Van Rompaey

Het Hier Niet-initiatief legt een aantal huisregels vast voor online reacties. Heel wat (overheids)instanties, organisaties, bedrijven en lokale besturen onderschrijven de principes. “Online haat is de afgelopen jaren fors gestegen, ook op de kanalen van het lokaal bestuur”, meldt het Heistse schepencollege. “Naast positieve en blije boodschappen, zien we ook meer negatieve en racistische berichten.”

Door het Hier Niet-initiatief te onderschrijven, wil het college benadrukken dat sociale mediakanalen een plaats zijn waar je kunt zeggen wat je denkt, maar op een respectvolle manier. “Reacties en interacties zijn het hart van sociale media”, klinkt het. “Vragen stellen, commentaar of kritiek geven, dat mag allemaal. Moeten we het altijd eens zijn met elkaar? Zeker niet. Gebruik je recht op vrije meningsuiting en schreeuw je mening gerust van de sociale mediadaken. Maar er zijn grenzen. Haatspraak? Scheldpartijen? Spam of naaktbeelden? Hier niet. Wij vinden dat het tijd is voor verandering en nemen actie. Onze personeelsleden volgen op alle (sociale media)kanalen al enkele maanden gedragsregels. Het Hier Niet-initiatief sluit daarbij volledig aan.”

www.hierniet.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners