Senne Brys won voor Thor Feyaerts en Noah Coninckx in Boezinge.© VDB

Wielrennen nieuwelingen Katjeskoers - Gent-Wevelgem

Senne Brys grijpt eerste zege ooit met sterke solo in Gent-Wevelgem: “Tot een sprint mag ik het niet laten komen”

Senne Brys bezorgde het Van Moer Logistics Cycling Team het delirium na winst van de Katjeskoers-Gent-Wevelgem, wedstrijd van de Beker van België, in een kil en kletsnat Boezinge. De renner uit Bazel, die pas vorig jaar in mei begon te koersen, gooide op tien kilometer van het einde zijn kaarten op tafel. De rest kon het schudden. Knap staaltje fietsen van de poulain van trainer Jeroen Dingemans.

Freddy De Geest

Senne Brys voetbalde tot vorig jaar bij Eendracht Bazel. “Ik was geen onverdienstelijke voetballer, maar toch koos ik voor het wielrennen”, zegt Brys, die met de Beverense Sportschool op stage is op de Hotondberg. “Als kind koerste ik met de neefjes in de tuin. In onze familie zijn we wielerfanaten, maar ik kom niet uit een koersfamilie. Vorig jaar mocht ik mee met het Van Moer Logistics Cycling Team op stage naar de Vogezen. Op de Van Moer-col legde ik een goede test af. Wat later reed ik mijn eerste interclub. In Kalfort-Puurs eindigde ik tweede, winnen zat er vorig jaar nog niet in.”

Brys praat even vlot als hij fietst. “We overbrugden met de fiets de afstand tussen Beveren en de Hotondberg, goed voor een honderdtal kilometer. Woensdag rijden we naar de Muur van Geraardsbergen. Donderdag rijden we honderddertig kilometer op het parcours van de Ronde. Vrijdag fietsen we terug naar Beveren. Als het kan, rijd ik zaterdag in Zandvoorde-Zonnebeke. Voorlopig sta ik op de wachtlijst. Lukt het niet, dan trek ik zondag naar Zoutleeuw. Mijn voorkeur gaat naar de koers op zaterdag.”

Progressie onder Dingemans

Het nummertje dat Brys zondag opvoerde werd door de wielerkenners fel gesmaakt. “Op tien kilometer van het einde wipte ik weg op een oplopend stuk met zijwind. Daarna had ik het wat moeilijk toen de wind pal op de neus blies, maar blijkbaar hadden ze daar in het peloton ook last van. Toen ik de laatste kilometer inging, heb ik even omgekeken en wist ik dat het binnen was. Mijn eerste overwinning ooit is meteen eentje die kan tellen. Sinds ik met trainer Jeroen Dingemans samenwerk, heb ik zeer veel progressie gemaakt. In Lierde reed ik lang in de aanval en in Drieslinter (achtste) en Temse-Velle (zesde) eindigde ik op ererang. Tot een sprint mag ik het niet laten komen, want dat is niet mijn sterkste troef. Bevestigen is nu de boodschap.”

Stand Beker van België na Gent-Wevelgem

1. Acrog-Tormans 76 punten, 2. Young Cycling Team D&D 69, 3. Avia-Rudyco CT 59, 4. Van Moer Logistics CT 57, 5. CT Luc Wallaeys-Jonge Renners Roeselare 46, 6. Onder ons Parike 43, 7. Team Kempen 42, 8. KZLWC-Davo 40, 9. KVC ’t Meetjesland Knesselare 34, 10. WAC Team 32, 16. Alfasun CT 19.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners