Anderlecht verkocht nog nooit zoveel shirts (ondanks het snertseizoen): hoe komt dat?

Anderlecht verkocht dit seizoen samen met kledingsponsor Joma al 22.000 shirts. De paarse, de witte, de zwarte truien: ze gaan vlotjes over de toonbank en het rugnummer 10 van Yari Verschaeren is het meest populair. Nooit eerder verkocht paars-wit zoveel shirts terwijl het toch één van zijn slechtste seizoenen ooit beleeft. Hoe komt dat? “Als de club het moeilijk heeft, wordt het engagement van de fans precies groter.”

Jürgen Geril

Het valt op. Ziet u in België iemand over straat lopen in een voetbalshirt, dan is dat dikwijls in een trui van Anderlecht. Paars-wit staat momenteel pas achtste in de stand, maar blijft de populairste club die in beide landsdelen op de voet wordt gevolgd. De shirtverkoop lijdt alvast niet onder de tegenvallende prestaties. Integendeel.

“Het is opmerkelijk”, zegt Erwin Palmers, de baas van Joma Benelux en de kledingsponsor van RSCA. “De resultaten van Anderlecht zijn niet meer vanzelfsprekend, maar de supporters scharen zich naar mijn gevoel nog intenser achter de club. Vroeger durfde de aanhang al eens fluiten als ze aan de rust tegen KV Kortrijk maar 1-0 voor stonden, terwijl ze nu net extra engagement tonen. Ook als het eens tegenzit.”

© BELGA

Geen zalmroze meer

Al speelt er natuurlijk meer dan dat. Anderlecht besteedt de jongste jaren gewoon meer zorg aan zijn shirtverkoop. Drie jaar geleden was er nog veel animo omdat paars-wit de samenwerking met Adidas na dik dertig jaar stopzette om in zee te gaan met het Spaanse sportmerk Joma, maar dat draaide goed uit. Vroeger maakte Adidas weleens shirts in zalmroze, in het geel of in het lichtblauw en die kregen dan kritiek. Het Duitse sportmerk maakte ook universele voetbalshirts met patronen die zowel bij Anderlecht als bij pakweg Lyon of Leicester werden gebruikt. Dat doen ze bij Joma niet. Zij houden zich aan de clubkleuren, tot vreugde van de achterban.

“Wij maken de shirts in nauw overleg met de club”, vervolgt Palmers. “De afspraak is dat de eerste en tweede outfit altijd in paars en wit zijn en Anderlecht heeft erg veel inspraak in het ontwerp. Bijgevolg zijn de shirts uniek. Geen andere ploeg ter wereld zal in een gelijkaardige outfit spelen. Dat wordt geapprecieerd.”

De verkoop van de outfits is ook niet meer gecentraliseerd rond de fanshop in het stadion, zoals enkele jaren geleden. De Anderlecht-shirts zijn overal in België te verkrijgen en de webshop is optimaal uitgebouwd. De marketing errond, ook op sociale media, draait goed en bovendien waagt RSCA zich aan speciallekes om jonge fans te lokken. Zo werd het best verkopende zwarte shirt mee ontworpen door de populaire Brusselse rapper Damso. Het hippe kledingmerk ARTE ontwierp dan weer een speciale, kleurrijkere limited edition die maar in één wedstrijd werd gedragen, in een oefenduel deze zomer tegen Lyon (3-0-zege), en in minder dan 48 uur uitverkocht was. Het zijn trucjes die de verkoop stimuleren.

Amuzu in het limited edition-shirt ontworpen door ARTE.© BELGA

De voorbije jaren ging het in stijgende lijn en nu zijn er al 22.000 shirts aan de man gebracht. Aangezien de cijfers bij andere Belgische topclubs moeilijk te achterhalen zijn, is vergelijken moeilijk. Maar geen enkele andere Belgische club verkoopt meer dan RSCA: noch Club Brugge, noch Antwerp, noch AA Gent… In de allerbeste jaren streven die grote clubs naar een shirtverkoop tussen 15.000 en 20.000 exemplaren. Dat is al uitzonderlijk.

Nieuw contract Joma?

Uiteraard verdient Anderlecht geld aan deze business. De Brusselse club bestelt een hoeveelheid shirts bij Joma en de club bepaalt dan zelf wat haar winstmarge is. Tijdens het seizoen kan RSCA uiteraard nog bijbestellingen plaatsen. Een volwassene betaalt 80 euro voor een officieel RSCA-shirt, voor kinderen is het 55 euro. De prijzen zijn ietsje goedkoper dan in het Adidas-tijdperk. “Al kopen supporters geen shirts omdat ze duur of goedkoop zijn”, besluit Erwin Palmers van Joma. “Ze doen dat puur uit clubliefde.”

© BELGA

De populairste speler bij Anderlecht is overigens Yari Verschaeren. Zijn naam en nummer 10 wordt het meest op de truitjes geflockt. Eerder waren ook Fabio Silva en Lior Refaelov veelgevraagd, maar dat is weggeëbd. Veel supporters laten hun shirt ook bedrukken met hun eigen naam. Er zijn trouwens ook keeperstruitjes van Bart Verbruggen en Hendrik Van Crombrugge beschikbaar, maar dat spreekt de fans veel minder aan.

Wat zal dat geven als Anderlecht ooit terugkeert aan de top? Dat is afwachten. Het ziet er wel naar uit dat paars-wit nog een tijdje zal doorgaan met Joma als kledingsponsor. Het huidige contract loopt deze zomer af, maar gezien de productieve samenwerking zou een verlenging alleen maar logisch zijn.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL