© ATV

Werken om van Schuttershofstraat autovrij winkelerf te maken beginnen na zomer

Antwerpen -

De heraanleg van de Schuttershofstraat begint na de zomer. Het Antwerpse schepencollege heeft de omgevingsvergunning goedgekeurd. De bekende straat wordt een autovrij winkelerf zonder ook maar één parkeerplek.

Sacha Van Wiele

De Schuttershofstraat maakt deel uit van een kernwinkelgebied en zal worden omgevormd tot een autovrij winkelerf of winkelwandelstraat. Er komen verdwijnpalen aan het begin van de straat en aan de kant van de Komedieplaats. Zo zal de Schuttershofstraat overdag worden afgesloten voor wagens, zoals op de nabijgelegen winkelas Meir. Alles wordt gelijkvloers aangelegd.

“De Schuttershofstraat staat tot ver buiten Antwerpen bekend als een straat voor high end-shopping en luxezaken”, zegt Koen Kennis (N-VA), schepen van Mobiliteit en Middenstand. “Dat profiel zullen we met deze heraanleg nog versterken.””

De straat wordt aangelegd met graniet in mozaïekformaat met een zone voor straatobjecten en plantvakken. Er komen ook twee nieuwe grote bomen bij. De straatverlichting wordt vernieuwd, waarbij enkele historische gevels in de straat worden uitgelicht.

In heel de Schuttershofstraat zal geen enkele parkeerplaats meer zijn. Bij de voorlopige omvorming naar winkelerf waren er nog twintigtal parkeerplaatsen beschikbaar.

“Gedurende het project kwamen we met de bewoners en de winkeliers tot de conclusie dat er in het heraangelegde Schuttershofstraat eigenlijk geen parkeerplaatsen meer nodig waren”, zegt Paul Cordy (N-VA), Antwerps districtsburgemeester.

Vergroening

De Schuttershofstraat krijgt een gescheiden rioleringsstelsel, waardoor de regenwater niet gewoon via de riool wordt afgevoerd. Andere maatregelen zijn het vergroenen van de straat en waar mogelijk waterinfiltratie.

De ambitie is om met de heraanleg te beginnen in het voorjaar van 2024. Vanaf september 2023 vinden er al voorbereidende nutswerken plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Koen Kennis