© ATV

Sint-Annatunnel nog dicht tot vrijdagavond: “We geven alles een grondig onderhoud en voeren herstellingen uit”

Antwerpen -

Mannen in witte pakken zitten soms half in de roltrappen, terwijl elders een liftschacht onder handen wordt genomen. Dat is meteen de reden waarom de Sint-Annatunnel voor fietsers en voetgangers nog tot en met vrijdag middernacht gesloten blijft.

Patrick Van de Perre

Vijf aannemers voeren tegelijk grote onderhoudswerken uit op beide oevers en in de tunnelkoker. Hoewel een aantal maanden geleden de liften langs beide zijden nog grondig gerenoveerd zijn, is deze klus noodzakelijk. “Sommige onderdelen voor bijvoorbeeld de liften waren toen nog niet geleverd. Bovendien voeren we tegelijkertijd onderhoudswerken uit”, zegt de projectleider voor de Sint-Annatunnel Tom Sels.

Mannen in witte pakken reinigen de oude roltrappen.© Dirk Kerstens

En die onderhoudswerken zijn vrij alles omvattend. De schilderwerken van de wanden en het plafond van de tunnel worden afgewerkt. En de bekisting van de roltrappen wordt gedemonteerd om bij de mechaniek te komen. “Alleen het ontmantelen van de lift duurt al een dag”, zegt Tom Sels.

Van de gelegenheid wordt gebruikgemaakt om het houtwerk van de roltrap te reinigen. “Dat betekent ook de houten plankjes van de trappen. Die worden stuk voor stuk met de hand schoongemaakt”, vervolgt de projectleider.

Dat verklaart meteen waarom langs beide zijden van de oever mannen in witte pakken nog net niet in de roltrap zitten. Met een schoonmaakmiddel en een lapje, maken ze de planken stuk voor stuk schoon.

Projectleider Tom Sels: “Vrijdag om middernacht gaat de tunnel opnieuw open voor het publiek.”© Dirk Kerstens

3.250 liter verf

Bij de herstelling- en onderhoudswerken komt flink wat materiaal kijken. “Er moet 6.000 m² aan wanden en plafonds geschilderd worden. Daarvoor gebruiken we 3.250 liter verf”, rekent Sels voor.

Om de wanden en het plafond van de tunnel te schilderen is 3.250 liter verf nodig.© Dirk Kerstens

In totaal wordt er maar liefst drie kilometer aan kabel gelegd. En daar zit de glasvezel nog geeneens bij. Dat is nog eens 800 meter. “Behalve voor de elektriciteit, dient die kabel ook voor het aansluiten van camera’s. Er hangen er nu 13 en dat worden er 26. Verder gaan we ook 38 luidsprekers installeren. Die maken het mogelijk om met de gebruikers van de tunnel te communiceren.”

Ook in de liftschachten wordt gewerkt.© Dirk Kerstens

De Sint-Annatunnel blijft nog tot en met vrijdag gesloten voor publiek. Vanaf middernacht kan de tunnel opnieuw gebruikt worden. “Ook dan wordt er nog gewerkt. Maar dat zal voor weinig tot geen hinder zorgen”, aldus nog Tom Sels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV